Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Inte straffbart av myndighetstidning att röja källa

Publicerad: 30 September 2016, 10:05

JK kommer inte att inleda någon förundersökning mot Havs- och vattenmyndigheten, som ger ut Hav & Vatten, trots att myndigheten röjt en tipsares identitet.


Ämnen i artikeln:

JKGöteborg

Havs- och vattenmyndigheten gjorde inte något brottsligt när den lämnade ut en e-postkonversation i vilken en källa till myndighetens tidning röjdes.

Det var i augusti i år som en person begärde ut mejlloggen till Hav & Vatten som allmän handling – och med stöd av offentlighetsprincipen fick ut den. I loggen framgick tipsarens namn, mejladress samt vad tipset handlade om.

Händelsen anmäldes till Justitiekanslern (JK) av tipsaren. Men i måndags beslutade JK att inte inleda någon förundersökning om brott mot tystnadsplikten.

I beslutet går JK igenom vad lagen säger om meddelarfrihet och allmänna handlingars offentlighet samt redogör för ett undantag från handlingsoffentligheten i TF. Undantaget innebär att tips till tidskrifter som drivs av myndigheterna inte ska ses som allmänna handlingar, men det gäller bara handlingar som har lämnats till eller upprättats hos en myndighet endast för offentliggörande i periodisk skrift som ges ut genom myndigheten. E-postloggar däremot omfattas inte av undantaget utan räknas som allmän handling och uppgifterna omfattas inte av sekretess.

JK skriver att utlämnandet av e-postloggen visserligen innebar ett åsidosättande av tipsarens rätt att vara anonym, men vidare att ett myndighetsbeslut om att inte lämna ut e-postloggen skulle kunna ”antas ha inneburit en otillåten begränsning av rätten att ta del av allmänna handlingar”.

I en sådan här situation är det ”oklart vilken av de två motstridiga regelkomplexen som ska ges företräde”, skriver JK, men konstaterar vidare ”det skulle strida mot legalitetsprincipen att döma någon för brott mot tystnadsplikt i ett fall som detta”.

I en krönika i Publikt i augusti skrev Malin Crona, tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för myndighetstidningen 8 sidor, att hon inte anser att problemet ligger i lagen utan i hur Havs- och vattenmyndigheten felaktigt har hanterat uppgiften som en allmän handling.

När Medievärlden kontaktar Malin Crona för en kommentar om JK:s beslut uttrycker hon besvikelse. Hon har själv inte läst det och framhåller att hon inte är jurist, men säger att hon anser att offentlighets- och sekretesslagen är tydlig kring att myndigheter har en skyldighet att hålla isär allmänna handlingar och andra handlingar:
– Om en myndighet ska ge ut en tidning måste man vara väldigt noga med rutinerna så att man kan upprätthålla källskydd. Och då måste myndigheten se till att hålla isär allmänna handlingar och handlingar som rör tidningens verksamhet. I det här fallet har det brustit genom att man haft en och samma e-postlogg.

Malin Crona säger att hon vill se en prövning av Havs- och vattenmyndighetens hantering av handlingarna:

– Det som behöver prövas är om myndigheten verkligen har hållit isär de olika handlingarna när man haft samma e-postlogg. Vissa vill påvisa att det finns en lucka i lagen här, men frågan är om de här handlingarna verkligen hade betraktats som allmänna om myndigheten sorterat dem som den borde.

Om e-postloggen och svaret på tipsarens mejl från redaktionen för Hav & Vatten är allmänna och offentliga handlingar ska avgöras av Kammarrätten i Göteborg i två mål.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

JKGöteborg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.