Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Inte orimligt att Stampen köps upp

Publicerad: 5 Mars 2019, 09:46

Att familjen Hjörne tappat kontrollen över Stampen öppnar för uppköp. Att Bonnier och Schibsted nu räknar på Stampen, vilket Jan Scherman skriver i en artikel i Dagens Media, ter sig därför inte orimligt, skriver Leif Holmkvist i en analys.


Ämnen i artikeln:

BonnierJan SchermanSchibstedMittmediaStampen

Både Bonnier och Schibsted räknar på Stampen och allt pekar mot fler storaffärer i år, skriver Jan Scherman i en artikel i Dagens Media. Telenor uppges vilja köpa in sig tungt när Kinneviksägda NENT börsintroduceras för att kontra Telias köp av TV4.

När Peter Hjörne och hans döttrar förlorat makten över Stampen öppnas vägen för uppköp. Styckningen av Stampen började redan vid nyår när tryckerier och tidningsrörelse separerades.

Om Bonnier tar hem tryckning av Mittmediatidningar eller Schibsted väljer att trycka hos Bold i Akalla drabbas VTAB:s tryckerier i Västerås och Södertälje tungt. Då vore en sedan länge diskuterad fusion mellan Bold och VTAB logisk.

Stampens västsvenska tidningar hankar sig fram utan att göra några större vinster. Vid uppdelningen fick Stampen ta över sorgebarnet VTD, Västsvensk Tidningsdistribution, som försöker ersätta sjunkande upplagor med företagspost och paket. Stampen försöker inskränka distributionen i olönsamma områden, men risken att tidningarnas vinst äts upp av dyr distribution ökar samtidigt som sparande på utbärning slår mot upplagan och resultatet.

Stampen är inringat av de välskötta och rika konkurrenterna NWT och Gota. Trycket på Stampen ökade när Hjörnes affärspartner familjen Hörling nyligen tvingades sälja Nya Lidköpings-Tidningen till NWT, som är delägare i Schibsted. I gränslandet till NWT ligger Stampens TTELA och Bohusläningen.

I Halland äger Stampen de en gång välskötta och lönsamma Hallands Nyheter, som ingick i den ödesdigra Centertidningsaffären, och Hallands-Posten. De gränsar till Gota Media och Hall Media, två mediebolag med god kassa men försiktig förvärvsstrategi.

Enligt Dagens Media har Schibsted påbörjat ett analysarbete kring möjligheten att köpa Stampen. Under vinterns dragkamp om Mittmedia var Schibsted och NWT partners. Möjligen kan de tillsammans räkna hem ett köp av högriskbolaget Stampen.

Bonnier dominerar Stockholm, Skåne och efter Mittmediaaffären även Mellansverige. Men i Västsverige har Bonnier bara GT att bygga en digital affär utifrån. Därför är Dagens Medias uppgifter om samtal mellan Bonnier News och Stampen inte helt orimliga.

Dagens Media skriver också att Telenor, som bland annat äger Bredbandsbolaget, är på jakt efter mer tv-innehåll. I första hand siktar norrmännen på att köpa sig stora i Kinneviks tv-bolag NENT som snart börsintroduceras. Viaplay har varit framgångsrikt och har stora sporträttigheter och NENT har dessutom satellitdistribution som kan samordnas med Telenors Canal Digital.

Jan Scherman pekar också på statens roll som ägare till såväl SVT, SR och UR som dominerande ägare i Telia/Bonnier Broadcasting och konstaterar att den nyvalda regeringen förefaller kapitulera i frågan. ”Det vittnar om att det inte längre finns något som kan kallas mediepolitik på regeringsnivå”, skriver han.

Leif Holmkvist

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.