Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Inte helt fel med presstöd till DN

Publicerad: 19 November 2008, 12:46

Dala-Demokratens ledarskribent Robert Sundberg byter åsikt och välkomnar Dagens Nyheter som presstödstagare. Det kan vara bra för stödet i sig att ha DN i gruppen.


Ämnen i artikeln:

PresstödDagens Nyheter

ATT DAGENS NYHETER(DN) söker presstöd meddelades häromdagen. Jag reagerade instinktivt negativt på det. DN bör inte få sådant stöd, den är ju en annonsrik tidning som är största morgontidning på sin marknad.

Presstödet, och dess driftstöd, är tänkt för andra typer av tidningar än den DN är. De är morgontidningar som inte är störst på sin utgivningsort och därmed har svårt att hävda sig på annonsmarknaden.

Ett annat skäl till min reaktion mot DN-ansökan är att dess ägare, Bonniers, agerat emot detta stöd, bland annat på EU-nivå. DNs ägare har då anfört ett antal argument.
Ett är att DNs främsta konkurrent, Svenska Dagbladet, har en rik ägare, Schibsted, och därför inte borde få presstöd. Med det resonemanget blir dock presstöd till DN än mer
fel eftersom DNs ägare är större och vinstrikare än Svenska
Dagbladets och är Sveriges största pressägare. Här kan tilläggas att en tanke vid konstruktionen av presstödet var att ägarens art, rik eller fattig, stor eller liten, inte ska påverka om en tidning får presstöd eller inte.

MED SIN ANSÖKAN basunerar DN även ut att tidningen når få hushåll i Stockholm. 70 procent av hushållen där har inte DN. Om inte DNs ännu många annonsörer visste om det så gör nog flera av dem det nu.

MEN VID EN ANDRA tanke ändrar jag mig. Det vore kanske bra om DN fick presstöd. Tidningen är ju inte den som de flesta i Stockholm tar del av. Den tidning som har den rollen är Metro, som för många annonsörer blir viktigaste organet att annonsera i för att nå stockholmarna.

DN har ambitiös journalistik på många områden, som kultur och utrikesområdet, som borde värnas. Dock kan man som ledarskribent i den lilla, ofta fattiga, s-morgonpressen tycka att det på till exempel DNs stora ledaravdelning finns möjlighet att rationalisera.

MED DN-ANSÖKAN hamnar presstödsnämnden i ett dilemma. Ska den bevilja driftstöd till DN eller ska den avslå?

För det senare talar en del i nämndens förordning (2 kapitlet, 1 paragrafen, 4 momentet) som säger att hänsyn ska tas till tidningens hela situation på sin marknad. En tidning som har så mycket annonsintäkter som DN är rimligen inte i det utsatta läge som tidningar som får presstöd i regel är. Sådana, som Dala-Demokraten, erhåller vanligen en klar minoritet av sina intäkter från annonser.

För det förra talar att det finns exempel på när den större tidningen på orten erhållit driftstöd. Exempelvis under några år runt 2000 fick Borlänge Tidning driftstöd. Detta trots att den var största  morgontidningen i Borlänge och att den hade den i Dalarnas län största morgonpressägaren som ägare, som dessutom vanligtvis gick med vinst.

Att två morgontidningar på samma ort får presstöd är heller inget hinder, så var det länge i Malmö medan Arbetet fanns utöver Skånska  Dagbladet.

MED ANSÖKAN om presstöd har Bonniers DN bidragit till ökat intresse för detta stöd och förhoppningsvis för dess bevarande. Vi som jobbar på av presstöd beroende tidningsföretag får hälsa DN välkommen till gruppen snedvridare av tidningskonkurrensen om tidningen beviljas presstöd.

Robert Sundberg
ledarskribent
Dala-Demokraten (s)
{embed class_sfx=-inner&where=category&where_id=26}

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

PresstödDagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.