torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Intagna protesterar mot minskat medieutbud

Publicerad: 27 augusti 2018, 07:35

Dagens Nyheter. Foto: Linnéa Kihlström

Först förlorade de intagna på Hällby-anstalten tillgången till text-tv. Sedan drogs prenumerationen på Dagens Nyheter in. Nu har tio fångar gjort en JO-anmälan i vilken de lyfter ett antal risker med det minskade medieutbudet.

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


De intagna på anstalten Hällby förlorade först möjligheten att titta på text-tv, därefter drogs prenumerationen på Dagens Nyheter in. Tio av dem har därför vänt sig till justitieombudsmannen med en anmälan i vilken de uttrycker att det minskade medieutbudet ökar isoleringen och bidrar till en känsla av utanförskap.

Av anmälan framgår att ledningen anser att de intagna framöver kan ta del av nyhetsrapporteringen via tv i stället, vilket de intagna motsätter sig.

”Det är högst osannolikt att tv skulle kunna ersätta den önskade kunskap, samhällsinformation, och litteratur som vi i vanliga fall får ta del av via t.ex. Dagens Nyheter”, står i anmälan.

De intagna menar att tillgången till ett brett medieutbud främjar deras återanpassning till samhället, vilket de menar att anstalten borde underlätta.

Anledningen till det minskade medieutbudet ska enligt vad de intagna fått veta vara kostnadsskäl. Nu uppmanas de berörda fångarna att i stället teckna egna prenumerationer. Men detta anser de intagna vara orimligt mot bakgrund av deras dåliga ekonomiska situation, enligt anmälan.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev