Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ingvar Näslund lämnar VK för SVT

Publicerad: 22 augusti 2017, 05:19

Ingvar Näslund (Foto: Eva Gerhardsson, VK) Sofia Taavitsainen (Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio) och Margaretha Eriksson (Foto: privat)

Ingvar Näslund, chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, blir ny nyhetschef för SVT Nord. – Det känns skitkul. Samtidigt som det är vemodigt att lämna VK, säger han till Medievärlden. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

SVT

Nu är Lokala Nyheter och Minoriteters ledningsstruktur komplett. Det stod klart i dag, i samband med att tre nya chefstillsättningar på SVT presenterades, rapporterar SVT:s interntidning Vipåtv.

Ingvar Näslund, som sedan 2011 arbetat som chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, lämnar vid årsskiftet posten för att bli publicistiskt ansvarig för SVT:s lokala redaktioner i norra Sverige.

Det blev 13 år på VK för Ingvar Näslund. De sju sista som chefredaktör och ansvarig utgivare. I somras fick han ett erbjudande att bli publicistiskt ansvarig för SVT:s lokal nyhetsredaktioner från Falun till Kiruna. En fråga som det var lätt att tacka ja till.

– Det känns skitkul. Samtidigt som det är vemodigt att lämna VK.

Ingvar Näslund har varit med om och varit en aktiv del i VK:s resa från ett traditionellt tidningsföretag till en modern mediekoncern som ligger i den digitala framkanten.

Ska du göra SVT till en lika stark digital aktör nu?

– Mitt uppdrag är att ansvara för den publicistiska verksamheten här i norr. Sedan är det så i dag att alla medieföretag måste även vara starka online för att nå sin pubik. Och det finns en problematik där mellan dagspress och public service som jag hoppas att det ska gå hitta en långsiktigt bra lösning på.

Hur kan en sådan se ut?

– Det vet jag inte.

Har din syn på frågan förändrats nu när du tar klivet över till public service?

– Jag tycker att det är viktigt att man är med lojal mot sin arbetsgivare och det uppdrag man får.

Ingvar Näslund är anställd av VK fram till årsskiftet men lämnar i praktiken företaget nu.

– Jag kommer givetvis att stå till VK:s förfogande. Och jag kommer inte att aktivt jobba för SVT förrän efter nyår.

VK:s redaktionschef Jessica Wennberg blir tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare på VK tills dess att en efterträdare till Näslund har utsetts.

Samtidigt presenterades att Sofia Taavitsainen, i dag kanalchef för Sisuradio, blir nyhetschef för Stockholm med utvecklingsansvar för minoriteter samt chef och utgivare för SVT:s Finska program och nyheter. Dessutom blir Margaretha Eriksson blir nyhetschef för Öst.

”Det känns helt fantastiskt att kunna rekrytera några av landets främsta publicister och mest erfarna ledare till SVT:s Lokala Nyheter och Minoriteter”, säger programchef Christina Ågren.

Läs Medievärldens personporträtt av Ingvar Näslund (från 2004) här.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.