Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Inget beslut om Nya Tider på Bokmässan 2017

Publicerad: 4 oktober 2016, 07:09

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke inviger Bokmässan 2016. Foto: Alexander Lagergren

Årets bokmässa är avslutad, men diskussionen om vilka aktörer som borde få medverka har inte tystnat. Och huruvida den högerextrema tidningen Nya Tider får delta också nästa år är ännu inte beslutat.


Ämnen i artikeln:

BokmässanAlice Bah Kuhnke

Bokmässan i Göteborg ägde i år rum 22–25 september. Evenemanget föregicks av en intensiv diskussion om vilka aktörer som tilläts hyra monter på mässan. Diskussionen fick liv med anledning av att den högerextrema tidningen Nya Tider fått klartecken.

Efter att Bokmässan var över vittnade kulturarbetare om hur de känt utsatthet och obehag i samband med att nazistiska och högerextrema organisationer befunnit sig inne på samt utanför Bokmässan.

Mot den bakgrunden tog Lisa Bjurwald, författare, journalist och delägare i Medievärlden, initiativ till ett upprop inför nästa års bokmässa. I uppropet, som publicerades på Expressen Debatt, hotar ett 100-tal kulturarbetare med bojkott nästa år om inte arrangörerna utlovar en mässa fri från antidemokratiska aktörer. Efter publiceringen har ytterligare 2000 personer skrivit på uppropet. Några av dem som ställt sig bakom initiativet är Författarförbundet, Svensk biblioteksförening och ABF.

Samtidigt, som en direkt motreaktion, drogs ett annat upprop igång. I uppropet, som publicerades på GP:s debattsida, försvarar ett hundratal personer – däribland flera ledande i extremhögern – Nya Tiders och andra ”alternativa förlag och tidningars” rätt att delta på mässan.

– Vi har tagit emot de två uppropen och tar med oss detta in i vårt arbete under hösten, säger Bokmässans presskontakt Joanna Wahlsten, till Medievärlden.

Hur ser du på Nya Tiders medverkan på årets bokmässa såhär i efterhand?

– Vi kan konstatera att det engagerade många och att diskussionen är viktig och svår, något som vi tar med oss in i arbetet inför nästa mässa.

Är Nya Tider välkomna tillbaka nästa år?

– Vi är just nu inne i en utvärderingsprocess där vi ska formulera principer för gränsdragning. Beslutet om medverkan 2017 är inte taget ännu.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

BokmässanAlice Bah Kuhnke

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev