Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Inger Arenander går i pension

Publicerad: 13 mars 2019, 11:50

Inger Arenander. Foto; Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Efter 35 år i etern går Inger Arenander, som bevakat såväl svensk som amerikansk politik – och startat Lördagsintervjun, i pension. "Det ska bli skönt att bara välja att göra vad jag vill", säger hon.


Ämnen i artikeln:

EkotSveriges Radio

1984 rekryterade Ekot på Sveriges Radio Inger Arenander. Hon hade tidigare, efter att ha tagit examen vid journalisthögskolan i Stockholm, varit med i starten av Dagens industri, där hon jobbade med forskning, industripolitik och skattefrågor, och nystarten av Stockholmtidningen, där hon var ekonomi-, politik. och samhällsreporter.

Nu har hon sagt upp sig från Sveriges Radio för att gå i pension.

– Jag har haft jättekul där och fått göra det mesta jag velat, säger hon.

När hon för ungefär ett år sedan kom tillbaka från sitt uppdrag som korrespondent i Washington och återgick till sina gamla arbetsuppgifter i Ekots roterande schema kände Inger Arenander att hon redan gjort det en gång.

– Jag tyckte att jag var färdig med det. Det var de arbetsuppgifter som jag hade för 35 år sedan och de kände jag mig klar med. Då tycker jag det ska bli roligare att göra något annat, säger hon.

Under sin tid på Ekot har hon varit politikreporter, politisk kommentator och korrespondent. Men ett av de tydligaste minnena av hennes tid i radiohuset är när hon, tillsammans med kollegan Thomas Hempel, startade Lördagsintervjun. Konceptet, som nu är ett av Ekots flaggskepp, var långt ifrån någon självklarhet, berättar hon.

– Vi fick slåss ganska mycket för det och det var inte självklart på något sätt. Men det var succé från första början och det var underbart att få jobba med Thomas. Det var kanonkul varenda dag, säger hon

Det har hänt mycket under de år som Inger Arenander bevakat Sverige och USA. För att nämna några exempel: löntagarfonderna både presenterades och skrotades, Alliansen bildades och bröt det långa socialdemokratiska maktinnehavet och det har folkomröstats om kärnkraften. Men av de mörkare händelserna som kommit svenskarna till del via Inger Arenanders mikrofon minns hon speciellt de två ministermorden.

– Det var nog det som tog djupast. Det var så dramatiska händelser, och det handlade om människor som jag kände, säger hon.

Hennes anställning tar slut i mitten av juni, men fram tills dess tar hon ut komptid och semester som samlats på hög.

Exakt vad som väntar framöver vet inte Inger Arenander i nuläget.

– Jag ska undervisa lite och kanske frilansa lite. Det ska bli skönt att bara välja att göra vad jag vill. Jag har fått lite förfrågningar, och något av det kanske jag gör om jag tycker det verkar roligt. Vi får se efter sommaren vad det blir, säger hon.

Har du något tips till unga journalister som vill följa i dina fotspår?

– Det som jag tycker är bra är att aldrig förlora sin nyfikenhet. Att man är nyfiken på varför saker är som de är. Kan man behålla det så löser sig det mesta. Sen rekommenderar jag hårt arbete – det finns inga genvägar. Har man nyfikenhet, driv och är grundlig så kan man gå ganska långt, säger hon.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

EkotSveriges Radio

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.