Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ingen vill ha visselblåsaren

Alla älskar visselblåsaren, men ingen vill ha dem i sin organisation, skriver Per Kornhall, författare, debattör och skolutvecklare, tidigare anställd i Upplands Väsby kommun.

Publicerad: 4 Februari 2015, 09:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Korruption och visselblåsare är ämnen som oregelbundet men ständigt och ofta med buller och bång återkommer i det svenska medielandskapet. Det finns en mängd aspekter man kan lyfta på begreppen. En är det som ofta sägs om förhållandet mellan Sverige och korruption; att vi är ett av världens minst korrupta länder. Korruption är överhuvudtaget ovanligare i norra Europa än annorstädes. Och det beror enligt forskning inte på lagtexter utan främst på i samhället inneboende värderingar. Vi tycker helt enkelt väldigt illa om korruption. Beror våra reaktioner på detta? Samtidigt finns det signaler om att svensken menar att korruption blir allt vanligare och i den statistik som finns är korruption vanligast i byggsektorn och inom kommunerna.

När det gäller visselblåsare kan man tycka att med den offentlighetsprincip och liknande vi har borde visselblåsare vara vårt samhälles hjältar. Och i någon mån är det väl så. Alla tycker nog att konsulten som avslöjade Göteborgshärvan eller fången på fyren gjorde rätt och alla vill dunka deras ryggar. Men de och andra visselblåsare vittnar om stora problem med att få upprättelse och nya uppdrag/jobb. Alla älskar visselblåsaren, men ingen vill ha dem i sin organisation. Ligger i detta en tyst repression som gör att en mängd oegentligheter inte avslöjas? Är det en tystnadskultur, en svensk tiger-mentalitet, som genom olika -andor döljer mer korruption än vi vill erkänna?

Ett lagförslag som finns handlar om att skydda visselblåsare som avslöjar grov brottslighet. Men sambandet mellan låg nivå på korruption och olika länder handlar uppenbarligen inte om lagstiftning utan om moraliska värderingar. Då kommer inte en sådan lag att göra nytta. Värderingar i ett samhälle skapas på ett helt annat sätt och på andra plan. För att motverka korruption måste man tänka pedagogiskt kring hur värderingar skapas i ett samhälle.

Man skulle behöva arbeta mer aktivt med/mot korruption i offentlig förvaltning. Med NPM och olika marknadslösningar i offentlig förvaltning ökar riskerna för korruption påtagligt. Inte bara kommunpampar är utsatta. Varje läkare och lärare utsätts idag för ett korruptionstryck när patientbesök och betyg kan omvandlas till pengar. Man skulle nog behöva säkerställa att alla kommunala tjänstemän har en utbildning i offentlig förvaltnings fundamenta och utveckla oberoende system där tjänstemän kan rapportera oegentligheter.

Och kanske viktigast: Om visselblåsarna är viktiga bör de uppmärksammas och belönas. Inte av olika intresseorganisationer utan av samhället. Vi bör visa vår inställning genom aktivt stöd till alla dem som vågar träda fram och då inte bara för dem som avslöjar grov brottslighet. För det är mod det handlar om. Mod att bryta sociala koder. Mod att utsätta sig för överordnades repressalier och mod att möta en oviss(-are) framtid. Det är i de vågskålarna en blivande visselblåsare väger sitt vägval, och det borde vara enkelt att välja rätt.

Fotnot: I maj 2014 publicerade Dagens Nyheter artikeln Jag, en visselblåsare. Där berättade Per Kornhall om sina erfarenheter som skolstrateg i Upplands Väsby kommun och om kommunledningens försök att inskränka hans yttrandefrihet. Kort efter att artikeln publicerats sades Kornhall upp från sin tjänst. Ikväll berättar han om sina erfarenheter på seminariet ”Tystnadens kultur” om visselblåsare och munkavlar i svenska kommuner som arrangeras av Svenska PEN inbjuder i samarbete med ABF Stockholm.

Per Kornhall, PhD

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.