Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ingen privatisering av TV2

Publicerad: 25 Maj 2011, 08:03

Om vänstersidan vinner valet i Danmark i höst blir det ingen privatisering av TV2. Oppositionen är rädd att public service-kravet inte upprätthålls om en internationell mediakoncern tar över. Till exempel Bonniers som visat intresse för kanalen.


Ämnen i artikeln:

BonnierEgmont

Den nuvarande borgerliga regeringen i Danmark aviserade för knappt tio år sedan att man ville sälja den statligt ägda kommersiella kanalen TV 2. Men en rad frågor som varit och fortfarande är under behandling i EU-domstolen har skjutit upp försäljningen.

Nu aviserar oppositionen socialdemokraterna, socialistisk folkeparti och radikala venstre att de upphäver avtalet med regeringen om att lägga ut TV2 till försäljning. Oppositionen har under lång tid haft en klar majoritet i opinionsmätningarna; därför är det sannolikt att vänstersidan vinner valet till Folketinget, vilket alltså innebär att TV2 behålls på statens händer.

Ett viktigt motiv till att oppositionen inte vill privatisera TV2 är risken för att kanalens public service-krav inte kan uppfyllas med en internationell mediekoncern eller kapitalfond som ägare.

De tre vänsterpartierna kan dock tänka sig att ändra på ägarskapet till TV2 genom att införa en modell med folkaktier.

Från årsskiftet inför TV 2 ett EU-godkänt system med abonnemangsavgifter från tittarna. Det är första gången i Europa en public service-huvudkanal finansieras genom abonnemangsavgifter.

Det har bidragit till att TV 2 ökat i värde; enligt analytiker har kanalen i dag en prislapp på mellan tre och fyra miljarder danska kronor.

Tidigare har bland andra Bonnier och danska Egmont visat intresse för att köpa TV 2.

Christer Källström, Köpenhamn

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

BonnierEgmont

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.