Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ingen journaliststrejk i Norge avtalet ger 12 000 kr mer i lön

Publicerad: 21 Maj 2010, 06:54

Det blir ingen journaliststrejk i Norge. Efter 14 timmars förhandlingar med medlare enades parterna i natt om ett avtal som ger en löneökning för journalisterna på i genomsnitt 12 000 svenska kronor om året.


Ämnen i artikeln:

Norge

I slutet av april bröt Norsk Journalistlag (NJ) förhandlingarna med Mediebedriftenes Landsforening (MBL). NJ varslade om strejk för drygt 1 700 journalister från och med i dag om en överenskommelse inte kunde nås. Efter 14 timmars förhandlande i ett sträck varav två timmar på övertid kunde så parterna nå en uppgörelse, och tidningskonflikten avvärjdes.

Det centrala temat i förhandlingarna har varit pengar. Den totala ramen för uppgörelsen ligger på tre procent. I genomsnitt ger avtalet 12 000 kronor mer i årslön. Från journalisternas sida har man strävat efter att få gjort något för de lågavlönade samt för dem med stora eftersläpp. Därför har det avsatts särskilda låglöne- och likalönstillägg till de lokala förhandlingarna.

Det ursprungliga kravet från NJ låg på drygt 15 000 kronor om året. NJ-ledaren Elin Floberghagen säger i ett uttalande att hon är nöjd med att ha fått i hamn en uppgörelse på en acceptabel nivå. Samtidigt understryker hon att det nu ska hållas lokala förhandlingarna på grundval av medieföretagens ekonomi.

Hos MBL säger styrelseordföranden Ivar Rusdal till Aftenposten.no att avtalet är bra för journalisterna och att det inte är av en karaktär att det kan välta ekonomiskt pressade företag:

Men det är inte säkert att alla våra medlemmar är lika nöjda. I lokala förhandlingar vill någon få större eller mindre belastning. Så är det bara.

Christer Källström

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Norge

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.