Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Ingen har kunnat belägga ett enda sakfel”

Det finns en gemensam nämnare för kritiken mot min granskning – ingen har kunnat belägga ett enda sakfel, skriver Expressens reporter Frida Sundkvist.

Publicerad: 27 juni 2019, 11:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Frida Sundkvist. Foto: Expressen.


Det här är en replik på Tor Gasslander diskussionsinlägg ”Expressen trampar snett i granskning av rättsväsendet”.

Diskussionens vågor har gått höga på Twitter efter min granskning av domar efter våldtäkter och misshandel med den gemensamma nämnaren att brottsoffret varit en kvinna. Nu kommer alltså även en debattartikel. Den gemensamma nämnaren är tydlig – ingen har kunnat belägga ett enda sakfel.

Jag lägger ingen tid eller värdering på hur högerextrema bloggar arbetar, utan konstaterar bara att jag konsekvent följer Expressens kvalitetspolicy och de pressetiska reglerna.

Visst har det funnits kritik på Twitter, men flera jurister har spridit en mer balanserad bild av min granskning, däribland Per Claréus på Svea Hovrätt, juridikprofessor Mårten Schultz och även juridikprofessor Hans F Marthinussen.

Vad jag gjort är att granska hur svenska domstolar de facto dömt i dessa fall där samtliga brottsoffer är kvinnor. Bland annat har granskningen visat att domstolar lägger skuld på en kvinna som blivit misshandlad av en man, om hon varit otrogen. Ett faktum som en tidigare HD-domare bekräftar.
Någon tes har jag däremot inte drivit i mina artiklar.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News