Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ingemar Unge får Jolo-priset

Publicerad: 7 Januari 2011, 09:36

Jolopriset 2011 går till journalisten, författaren och kåsören Ingemar Unge.


Juryns motivering: Från Ingemar Unge flödar humor, nyfikenhet och vitterhet i kåserier, språkspalter, recensioner, intervjuer och reportage. Däremellan har han i boken ”Paradiset under Globen” tagit med läsarna till sin uppväxtmiljö i Skärmarbrink.  I Dagens Nyheter förr och numera i tidningen Vi står Ingemar Unge för de ljusa inslag som lockar fram leenden, medan pengavärlden har lätt att hålla sig för skratt åt hans sarkastiska kåserier i Aktiespararen. En särskild bråk-del av priset bör tillfalla det vedervärdiga Vittnet, anser juryn.

I juryn: Kerstin Matz, Stephen Farran-Lee, Caj Lundgren, Johan Erséus och Kajsa Olsson.

Priset är på 10 000 kronor och delas ut av Jolosällskapet till minne av journalisten och författaren Jan Olof Olsson. Syftet är att utmärka journalister och författare som med framgång verkar i Jolos anda, det vill säga förmedlar kunskap, nyfikenhet och förmåga att gripa ögonblicket i svansen.

Tidigare Jolopristagare:
2002 Mats Lundegård
2003 Cecilia Uddén
2004 Richard Swartz
2005 Ingmari Froman
2006 Kjell Albin Abrahamson
2007 Annette Kullenberg
2008 Kurt Mälarstedt
2009 Mats Olsson
2010 Ulrika Knutson

Jolosällskapet

Jolosällskapet bildades 1997 för att främja intresset för Jan Olof Olssons journalistik och författarskap. Det är Sveriges största litterära sällskap ägnat åt en journalist. Sällskapet ger bland annat ut skrifter om och av Jolo. Jan Olof Olsson levde 1920-74 och var anställd på Dagens Nyheter från 1945. Han skrev även ett trettiotal böcker och tv-serien Någonstans i Sverige.et, anser juryn.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.