Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Indiens svarta lista över journalister i Medierna

Publicerad: 14 November 2008, 11:13

Att svenska journalister kan ha problem att få komma in i Indien är något som varit väl känt i såväl journalistkretsar som på UD. Departementet har under en längre tid fört diskussioner med indiska ambassaden i Stockholm och myndigheterna i Delhi.


Medierna i P! i morgon lördag tar upp problemet och fortsätter därmed sin granskning från förra lördagen, då det berättades att indiska ambassaden i Stockholm inte ger visum till svenska journalister som tidigare rapporterat om politiskt och socialt känsliga frågor i Indien.

Flera av varandra oberoende källor bekräftar för Medierna att det finns en ”svart lista” på ambassaden, där journalister som skrivit för negativt kan sättas upp.

Ulrika Nandra är en journalist som väntat på visum sedan september i fjol. Enligt en källa med insyn i ambassaden ska det finnas en tydlig koppling mellan de texter hon skrivit om Indien och att hon inte släpps in i landet som journalist.

Reportrar utan gränsers internationella kontor i Paris bekräftar genom chefen för Asien-desken, Vincent Brossel, den bild som Medierna har fått fram.
– Journalister som har granskat vissa frågor, politiska eller sociala, kan inte komma tillbaka in i Indien, säger han.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.