Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Inbäddade journalister tillåts i Gaza

Publicerad: 8 Januari 2009, 06:35

Nu gör Israel ett undantag i förbudet mot utländska journalister på Gaza-remsan. Det gäller fyra så kallade inbäddade journalister som får följa med den israeliska armén, rapporterar SR:s Kulturnytt.


Ämnen i artikeln:

BBC

Det finns en kulle på den israeliska sidan där tv-bolagen får ta direktsända bilder. Sveriges Radios Jan Andersson kan räkna till 36 paraboler runt kullen, totalt finns över tusen utländska journalister i Israel för att rapportera om kriget.

Att ingen släpps in i Gaza motiveras med att det är för farligt, både för journalisterna, och för de israeliska soldaterna.

– Det finns större intressen än det fria ordet, och det är livet på de israeliska soldaterna. Det finns inget sätt att låta er alla springa omkring med era kameror. De är helt enkelt otänkbart, säger kaptenen Ron Edelheit, en av den israeliska försvarsmaktens officiella talesmän, till Sveriges Radio

Men nu tillåter Israel, så kallade inbäddade journalister, som åker tillsammans med  de israeliska styrkorna. Det gäller tre israeliska journalister och en från BBC.

”Att krossa Israels mediestrategi är det viktigaste vi har gjort”, säger de norska läkarna Mads Gilbert och Erik Fosse som informerat många utländska medier om situationen till VG Nett, rapporterar Aftonbladet.
Axel Håkansson

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

BBC

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.