Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

IFJ oroas över journalisters säkerhet

Publicerad: 28 Januari 2009, 06:43

Hamas kritiserar den internationella journalistfederationen (IFJ) för "oacceptabel partiskhet" under Gaza-konflikten. IFJ menar å sin sida att Hamas försöker styra det palestinska journalistförbundet.


I förra veckan besökte en delegation från IFJ Gaza. Med på resan var Kjetil Haanes från det norska journalistförbundet.

Till journalisten.no berättar han om de palestinska journalisternas situation, bland annat de problem de upplever med att vara pressade både från Hamas och det palestinska självstyret.

– Jag känner mig mycket oroad över deras säkerhet, säger han.

Ismael Haneyya, som leder den palestinska regeringen i Gaza, hävdar att IFJ:s anklagelser om att regeringen hotar journalister är grundlösa och att jämförelsen mellan Israels brott och den palestinska insatsen i kriget är fullständigt oacceptabla. Han poängterar att regeringen aldrig lägger sig i journalisters arbete.

Kjetil Haanes ger en annan bild. När IFJ-delegationen kom in i Gaza ställdes ett planerat besök med det palestinska journalistförbundet in eftersom förbundets ordförande riskerade att bli gripen av Hamas om han visade sig i Gaza.

IFJ-delegationen hade med sig 24 skottsäkra västar i bagaget som man ville ge till palestinska journalister. Man vågade dock bara ta med sig fyra, eftersom man strax innan fått veta att Dohar Center for Media Freedom fått västar konfiskerade av Hamas.

Även Sveriges Radios Kulturnytt har uppmärksammat IFJ-delegationens besök i Gaza.

{embed class_sfx=-inner&where=category&where_id=16}

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.