Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hyllade Breivik före knivattack på budet

Publicerad: 26 September 2011, 10:01

Två män åtalades i fredags för knivöverfall på ett tidningsbud i Västerås. Innan attacken hade de skickat sms till varandra där de hyllade Anders Behring Breiviks dåd.


Ämnen i artikeln:

Anders Behring Breivik

Överfallet på tidningsbudet skedde den 28 juli, sex dagar efter att den norska terroristen Anders Behring Breivik genomförde massakern på Utöya samt sprängde en bomb som förstörde stora delar av Oslos regeringskvarter.

Polisen har hittat material hos männen som misstänks ligga bakom attacken på tidningsbudet som pekar på att de kan ha inspirerats av attentaten i Norge.

Bland annat har de enligt tidningen Expo haft följande sms-växling dagen efter Breiviks massmord:

”En norsk ”nazist” har dödat typ 84st! Från vänstern som höll på islam typ. HAHAHA!! VIT MAKT!” Vilket fick till svar: ”95-0 till ariskt norden!”

Fem dagar senare överfölls och misshandlades tidningsbudet som är tamilier.

Två dagar innan hade en 40-årig man misshandlats grovt på samma plats. Både budet och 40-åringen skadades svårt och skulle enligt Vlt.se inte klarat sig om de inte snabbt fått läkarvård.

De misstänkta männen nekar. De säger också i polisförhör att de inte har några främlingsfientliga åsikter. Men enligt bloggen Tidningsbudens nyheter har budet pekat ut dem som gärningsmän.

Ämnen i artikeln:

Anders Behring Breivik

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.