Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Hyena” ska en domare inte kalla en reporter

Publicerad: 24 April 2007, 05:58

SVT Tvärsnytts reporter Sofia Andersson blev kallad "hyena" i Västerås tingsrätt i samband med att en kollega filmade in i rättssal. Det får rådmannen Lars-Johan Eklund kritik för av JO. Men rättsläget vad det gäller fotografering in i rättssal är osäkert menar JO, och skickar sitt beslut till justitiedepartementet.


Vid en uppmärksammad rättegång i Västerås november 2003 råkade SVTs team i bråk med rätten, dels kring fotografering in i rättssalen, dels när reportern begärde att få handlingarna i målet. Två år efter rättegången JO-anmäldes händelsen. Nu kommer JOs beslut.

Rådmannen som ledde rättegången kallade reportern hyena. Det ångrar han, men får kritik av JO för.

Att de omfattande handlingarna inte omgående lämnades ut anser JO inte kan kritiseras. Rätten har svarat reportern i e-brev att visserligen ska man lämna ut handlingar skyndsamt, men att det inte får störa rättegången. Därför är det rimligt att som i det här fallet vänta till lunchuppehållet. JO håller med.

Vad som gäller för fotografering in i rättssal är osäkert, menar JO, som refererar bland annat till Svea hovrätts beslut i december i fjol, där fotografer från Expressen och Aftonbladet som tagit bilder in i rättssal vid en häktning friades.
JO skriver att det kan störa en förhandling att det filmas genom dörrarna och därför ska inte rådmannen kritiseras för att ha ingripit mot det. Men osäkerheten kring vad som gäller vill JO ha skingrat. Därför skickar han sitt beslut till justitiedepartementet.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.