Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hushållen deppar inte – även om inte ekonomin vänt än

Publicerad: 28 Augusti 2009, 05:01

Än har det inte vänt i ekonomin - det dröjer. Men medierna kan i alla fall glädja sig åt att de för annonseringen viktiga konsumenternas bedömning av ekonomin och läget redan ligger på normalnivå.


”Lite överraskande” kallade Mats Dillén från Konjunkturinstitutet hushållens relativa optimism när han talade på SNS konjunkturträff i morse.

Ty inte förrän 2012 är BNP i nivå med 2008 och det dröjer ytterligare två, tre år innan ”BNP-gapet” är överbryggat. Det är konjunkturinstitutets bedömning.

Hushållens optimism är kopplad till låga räntor och frysta eller fallande priser, samt en hyfsad nivå på sparandet. Det leder till att de flesta hushåll inte drabbats av krisen.

Ett hot är den ökande arbetslösheten. Den kommer enligt alla bedömare att öka från drygt 8 procent till bortåt 12 procent sent 2010-2011. Sysselsättningen kommer att minska med ner mot 70 procent som värst.

Men hur blir det efter krisen med sysselsättningen och arbetslösheten? På 80-talet låg sysselsättningen på över 80 procent och arbetslösheten kring 3-4 procent. Efter 90-talskrisen la sig sysselsättningen på kring 76 procent och arbetslösheten kring 6-7 procent.

”Om krisen leder till permanent lägre sysselsättning, får vi problem”, konstaterade Mats Dillén.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.