Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hur stor del av det rekordstora valdeltagandet beror på dig, Ebba von Essen?

Publicerad: 8 juni 2009, 09:42

För tio dagar sedan drog Aftonbladet igång sin satsning "Jag orkar rösta". Ett viktigt inslag i kampanjen var teamet Ebba von Essen och Kai Rehn som dragit land och rike runt för att värva röster för 500 kronor om dagen. Och över en halv miljon fler svenskar röstade nu än förra gången vi skulle ta ställning till vilka som skulle sitta i EU-parlamentet.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

–    En del kanske. Men det var ju Helin som drog igång det med sitt plojaktiga löp. Och ett antal mycket bra EU-reportage av Lena Melin som gjorde att till och med en sådan som jag begrep något

Föringar du inte din och Kai Rehns insats nu?
–    Absolut inte. Men det var Helin och Markus Gustafsson som tyckte att vi skulle göra något fräckt och lite gränsöverskridande. De ringde klockan 11 och klockan 15 var vi i Vanhem och gjorde första reportaget. Klockrent tyckte vi eftersom det är där Sveriges vagga stod.

Och sedan har ni flängt runt hela landet?

–    Precis. Det har blivit allt från reportage från Rosengård där de var väldigt på och hade många åsikter och tyckte att det var bra med fria val, synd bara att inte så många där får rösta då de inte är svenska medborgare.  Över ridtävlingar i Norrköping där vi lockade hästarna med havre och pratade EU med ryttarna till besöket i Happis (Haparanda) som också var fantastiskt.

Hur mycket pengar har ni delat ut?
–    Vi är ju smålänningar så vi har hushållit med pengarna. Och det är ju ingen som fått kontanter utan det har blivit godis, havre några hundralappar till Lutherhjälpen och så. Men totalt tror jag det blev 4 300 som vi gjorde av med på tio dagar.

Hur många röster fick ni ihop?

–    Svårt att säga. Men ett drygt 100-tal skulle jag säga. Och röstlöften kallar vi det. Vi kan ju inte följa folk in i valbåsen?

Och handen på hjärtat, har ni haft tid att rösta själva när ni har haft så här mycket att göra?
–    Det är en fråga som du aldrig kommer att få svar på. Den kommer vi att lämna obesvarad ända in i det sista…

Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.