Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hur känns det med en seger över lotteriinspektionen, Expressen?

Publicerad: 11 Mars 2009, 12:54

Kammarrätten har upphävt en dom i länsrätten, vilket innebär att lotteriinspektionens viten för publicering av spelannonser i Expressen är fel. Tidningens biträdande chefredaktör Per-Anders Broberg ser det som en seger för Tryckfrihetsförordningen.


Ämnen i artikeln:

LotteriinspektionenSveriges TelevisionExpressen

–    Det är jättebra, av två skäl. Det är på tiden att lotteriinspektionen får backa. Och så slår kammarrättens beslut undan ett ben i spelutredningen, där man föreslår ett omedelbart vite. Man ville väl ha en vassare lagstiftning.
–    Men kammarrätten underkänner det, med hänvisning till Tryckfrihetsförordningen.

Ni har fortsatt publicera trots vitesföreläggandet?

–    Ja. Det har ju varit klart att vitesföreläggande inte skulle träda i kraft förrän när dom vunnit laga kraft.

Lotteriinspektionen har beslutat om ett vitesföreläggande på 150 000 kronor för varje publicerad annons.  Detta överklagades av Expressen – och i en parallell process har  Aftonbladet gjort samma sak. Länsrätten avvisade Expressens överklagande. Men kammarrätten gick på tidningens linje.

Expressen och Aftonbladet driver spelfrågan i flera processer, dels som brottmål, i Expressens fall fall mot Otto Sjöberg, för att ha tagit in annonser. Det är nu på väg upp i EG-domstolen. Dels som administrativ process.

– Vi känner att det varit en lång och kostsam process. Men det har varit viktigt att ta fajten.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.