Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hur känns det att vara ledig efter 41 år på HD, Sven-Åke Olofsson?

Publicerad: 2 maj 2012, 10:42

Helsingborgs Dagblads förre chefredaktör Sven-Åke Olofsson har precis lämnat tidningen efter 41 år.


Ämnen i artikeln:

Helsingborgs Dagblad

Utmärkt. Det är härligt att få disponera sin tid själv. Att möta våren. Jag ser det som starten på en jättesemester. Men jag ska fortsätta att skriva krönikor för tidningen då och då.

Om livet som pensionär?

Nja. Jag fyller 61 så man kan säga att jag nosar på livet som pensionär.

Men hur känns det att lämna tidningen efter så lång tid?

Det frågar alla. Visst är det vemodigt på många sätt. Och naturligtvis jobbigt att skiljas från alla arbetskamrater. Men jag har fått bestämma själv. Och visst är det så att efter 41 år på jobbet så blir man aningen mätt. Det känns ju inte som att jag har utmaningarna framför mig. Så det känns bra att sätta punkt nu.

Du har varit med om mycket, fusionen mellan HD och NST bland annat

Precis. Det är nog den enskilt största händelsen under mitt arbetsliv. Ingen utanför hade förväntat sig den. Den ansågs vara en ohelig allians mellan två företag med helt skilda kulturer. Men sett inifrån var det en god affär som skapade en god publicistisk grund att stå på.

Och jag tycker vi lyckades bra. Den var också kulmen på min närvaro i företagsledningen. Jag slutade som chefredaktör 2000 och blev sedan politisk chefredaktör så andra fick genomföra den i praktiken.

Vad har varit störst förutom det?

Rent journalistiskt ligger det jag blivit mest tagen av i närtid. Det är Utøya-komplexet med Breivik och attentatet i Oslo. Dels för att Norge ligger så nära oss. Och en massmördare i aktion på den begränsade ytan som en ö innebär där han kan jaga ner unga

Vad ska du göra nu?

Vi har ett hus på landet som kan ta hur mycket tid som helst. Sedan är fiske ett jätteintresse som jag inte hunnit med så mycket. Och vi har tänkt resa en del. Men perspektivet nu är att hinna med allt som inte hunnits med tidigare.

Ämnen i artikeln:

Helsingborgs Dagblad

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev