Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hur känns det att få pris av konkurrenten, Nils Schwartz?

Publicerad: 11 Januari 2011, 12:45

Nils Schwartz, kulturskribent och kritiker på Expressen har fått Axel Liffner-stipendiet på 30 000 kronor som delas ut av Aftonbladet.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Det känns extra ärofullt, det måste jag säga. Finare pris kan man väl inte få egentligen.

Hur är det med kritiken egentligen? Är den i kris eller rent av död?

Kritiken har alltid varit i kris, den måste ständigt omprövas. Speciellt nu med den väldiga konkurrens som finns i bloggvärlden. Det är en stimulerande utmaning att försöka skriva ännu bättre.

Hur har dit jobb förändrats under dina 40 år?

Utrymmet har hela tiden krympt. Nätets tillkomst har också inneburit väldiga förändringar. Jag tillhör dem som läser kvällstidningarna på papper och sällan på nätet. Jag skulle tycka det var tråkigt om papperstidningen försvann eftersom den ger en annan form av läsning. Det är den stora faran som jag ser det.

Vad ska du göra med pengarna?

Delar av summan ska gå till en examenspresent till min dotter som tar sin läkarexamen i veckan. Det här är en riktig supervecka helt enkelt.

Hur har du firat?

Det firades en del på festen igår när priset delades ut. Det ska firas här på redaktionen idag också, med tårtätning skulle jag tro.

Så här lyder motiveringen:

”Det sägs att kritiken är i kris, ja rent av död. Alla är ju numera kritiker! Nåja. Alla är kritiska. Men alla är inte kritiker. Och alla kritiker är inte som Nils Schwartz – även om många skulle önska att de var det. För stilistisk elegans, humoristisk briljans och en handfast beläsenhet som glänser utan att blända; för ett prestigelöst allvar som undersöker och underkänner motsättningarna mellan högt och lågt, brett och smalt, djupt och ytligt; för ett ständigt omprövande intellekt, så väl inför det dagsfärska som inför gammal kärlek, där viljan att förstå är lika stor som viljan att själv bli förstådd tilldelas Nils Schwartz 2010 års Axel Liffners stipendium.”

Juryn utgörs av Aftonbladets kulturredaktion

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.