Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hur känns det att åtalas för sin journalistik, Diamant Salihu?

Publicerad: 14 Mars 2012, 12:40

Expressens reporter åtalas för vapenbrott efter att ha köpt ett vapen på Malmös gator som del i ett granskande reportage. Rättegången inleds i april.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Det känns tråkigt att bli åtalad. Jag anser inte att jag har gjort något fel när jag på uppdrag av Expressen har gjort en viktig samhällsgranskning.

Hade du räknat med att detta skulle hända, eller hur såg du på riskerna?

Jag kände till riskerna men jag hade ärligt talat inte räknat med att bli åtalad för vår granskande journalistik. Jag visste att vapenköp hade gjorts förr, bland annat av Jan Guillou och Arne Lemberg. Jag hade mer räknat med att få ett tack från polis- och åklagarmyndigheten i Skåne.

Hade du möjlighet att tacka nej till uppdraget?

Ja, det hade jag.

Vad hade du tyckt varit det rimliga förloppet?

Det rimliga hade varit att polischeferna i Malmö och åklagaren Jörgen Larsson hade konstaterat att Expressens granskning kom fram till något samhällsviktigt: Att vapnen fanns lättillgängliga och kunde införskaffas på bara några timmar. Och självklart hade jag hellre sett att de 1,5 år som ödslats för att utreda uppenbart granskande journalistik i stället hade ägnats åt att fånga mördarna som skjutit ihjäl åtta personer i Malmöregionen sedan förra sommaren.

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.