Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hur kan ni utveckla Riksdagskollen, Björn Hedensjö?

Publicerad: 15 april 2010, 10:58

Idag lanserade dn.se Riksdagskollen där alla riksdagsledamöter och deras handlingar presenteras. En nyinsatt grupp för databasjournalistik ligger bakom.


Ämnen i artikeln:

DN.se

En enkel grej är att lägga in deras personliga bloggar, antingen med hela utdrag, hela bloggposter eller länkar. Det skulle göra sidorna mer levande, säger Björn Hedesjö, chef för DN.se

En annan sak som projektledaren Hans Rosén vill göra är att redovisa hur varje ledamot röstar i varje enskild fråga, men det skulle ta lite längre tid.

Ska ni inte koppla ihop ledamöternas sidor med era artiklar där de förekommer?

Ja, det skulle vara strålande. Tanken är att länka väldigt mycket manuellt, men det går att vinna mycket på att automatisera kopplingarna.

De här personerna skriver ju ofta på DN Debatt, dkulle det också gå att koppla ihop?

Det är en jättebra idé som vi faktiskt inte pratat om.

Skulle det gå att få in läsarmedverkan, exempelvis kommentarer på sidorna?

Det går inte att kommentera på sajten, men det går att dela till Twitter och Facebook och där kan läsarna så klart addera sina kommentarer. Vi har lekt med tanken på hissa och dissa-knappar men det kändes lite för mycket kvällstidning.

För två veckor sedan släppte riksdagen ett öppet api för informationen, men DN hade inte tid att vänta in det så istället skrapades informationen från sajten.

Det var väldigt viktigt för oss att vara först.

Finns det andra saker ni skulle kunna göra på ett liknande sätt?

Det finns hur mycket som helst. Vi satte ihop en liten databasjournalistikgrupp som tog fram kanske 8 idéer som är väldigt görbara. Nu valde vi att satsa alla resurser på det här inför valet 2010.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

DN.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev