Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hur gick det med nazistdemonstrationen, Ljusnan?

Publicerad: 27 Augusti 2012, 10:45

Lokaltidningen Ljusnan i Bollnäs har utsatts för en nazistisk hatkampanj. I lördags var det dags för extremhögerns planerade demonstration i staden.


Det gick fantastiskt bra, svarar ledarskribenten Lilian Sjölund, precis som (de arrangerande) tjejerna ville och var värda. Ingen av våra farhågor besannades.

En nazistisk organisation har under sommaren tagit sikte på Bollnäs, vilket Medievärlden berättade om i förra veckan. Organisationen hade fått demonstrationstillstånd mellan kl. 13 och 15. Den antirasistiska motmanifestationen hölls sedan kl. 17 till 19, så det gick ett par timmar mellan, berättar Sjölund.

Jag var inte alls intresserad av att lyssna på nazisterna, så jag var inte där, men polisen uppskattar att de var mellan 70-100. Det är ganska många, och Ljusnan bevakade det förstås rent nyhetsmässigt.

De största polisskarorna i Bollnäs någonsin, eller åtminstone på mycket länge, var också på plats: omkring 70 poliser, hämtade från distrikt runt om i Dalarna.

Nazisterna tågade under parollen ”kvinnofrid”, men sedan fokuserade deras demonstration främst på hur hemska Hälsingetidningar är. Det handlade tydligen mest om nyhetsredaktionen och om mig personligen, berättar Lilian Sjölund, vars ledarartiklar om att våldtäkter bör bemötas likadant oavsett gärningsmännens nationalitet väckt ont blod hos extremhögern.
Reportern blev ganska illa berörd och det känns skönt att jag inte var där. Nazisterna hade gått in på ett fik efteråt och det tyckte lokalborna var mycket obehagligt. Men det var inga bråk, inga incidenter.

Den antirasistiska manifestationen lockade runt 500 personer, vilket är mycket folk i en liten stad som Bollnäs, noterar Sjölund.
Det kom bussar med folk från hela Hälsingland, så det var verkligen kul att se att vanliga medborgare tyckte att det var viktigt säga ifrån (mot rasism).

Har den digitala mobben som belägrade Ljusnan fortsatt med sina attacker?

Nej, det har lugnat ner sig avsevärt. Det är ganska lugnt just nu, säger Lilian Sjölund, som ändå noterar att nazistorganisationen nu publicerat en nätartikel om att tidningens ”lögner fortsätter”.

Hur gick talet du höll vid den antirasistiska manifestationen?

Arrangörerna ville att det skulle vara en glad och fin dag för mångfald, och så blev det också. Ljusnans politiske redaktör höll en liten intervju med mig på scenen och vi kände verkligen att Ljusnan är ”tidningen mitt i byn”. Det märktes att det betyder något på stan att vi tar avstånd från rasism. När jag åkte härifrån kände jag en stor lättnad. Det kunde ha hänt någonting obehagligt, men allt gick väl. Och nazisterna förstod att de inte är välkomna i Bollnäs.

Så hanterar Ljusnan nazisternas attack

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.