Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hu Jia dömdes till tre och ett halv års fängelse

Publicerad: 3 April 2008, 09:44

Hu Jia , den kinesiske journalisten och aktivisten som greps i sitt hem den 27 december, har nu fått din dom. Tre och ett halvt års fängelse för anstiftan till subversiv verksamhet mot statsmakten.


Hu Jias brott är att han skrivit artiklar om situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina inför sommar-OS. Artiklarna nådde kinesiska sajter utanför landet. Han ställde också upp på intervjuer för utländska medier och ambassader.

Domen meddelades i dag på morgonen. Förhandlingarna ägde rum under några timmar den 18 mars utan att försvaret tilläts höra sina vittnen. Utländska diplomater och journalister hindrades från att närvara vid rättegången, på grund av bristande utrymme, sade det.

Genom att sätta en enskild människa i fängelse tystar regeringen en talesman för repressionens offer, en person som skulle ha modet att tala till de tusentals utländska journalister som kommer till Peking för att bevaka OS, skriver Reportrar utan gränser (RSF). Listan över OS-fångar blir allt längre, medan den Internationella olympiska kommittén  fortsätter sitt desperata tigande.

Samtidig frågar organisationen hur EU, som offentligt har engagerat sig för Hu, kan finna sig i att gång på gång bli förnedrat. Återigen uppmanar RSF statsöverhuvuden, regeringstoppar och kungliga familjer att bojkotta OS-invigningen den 8 augusti.

I sitt pressmeddelande berättar Reportrar utan gränser att Huas hustru Zeng och parets  fyra månader gamla dotter alltjämt befinner sig i husarrest.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.