Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hovrättsbeslut: Fotografering in i rättssal tillåten

Publicerad: 3 Januari 2007, 12:32

I våras dömdes Aftonbladets och Expressens fotografer till böter för att ha fotograferat in i rättssalen vid en häktningsförhandling. Nu har hovrätten upphävt tingsrättens beslut: rättens ordförande hade inte rätt att besluta om sådant förbud.


Den 17 mars i fjol hölls häktningsförhandling i Stockholms tingsrätt i ett uppmärksammat styckmord. Christian Örnberg för Expressen och Casper Hedberg för Aftonbladet tog bilder på den häktade in genom dörrarna före förhandlingen och i en paus. För det dömdes de till 1 000 kronor var i böter av rättens ordförande Bengt Bondesson, som ansåg att han när han talade med dem före förhandlingen hade förbjudit sådan fotografering.

Fotograferna har överklagat böterna och hovrätten finner att rättegångsbalkens 5 kapitel 9 paragrafen – med bland annat fotograferingsförbudet inne i rättssal – inte gäller sådan fotografering. Bengt Bondesson hade därför inte rätt att utfärda ett fotograferingsförbud som det han gjorde. Därför upphävs bötesdomen.

– Sådan här fotografering har varit omdiskuterad, säger Per Hultengård, Tidningsutgivarnas tryckfrihetsexpert.
– Därför är det bra att hovrätten gjort klart att den är tillåten.
Anders  Ahlberg

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.