tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hovrättens dom i Twittermålet: Aftonbladet frias

Publicerad: 29 september 2017, 07:45

Schibstedhuset. Foto: Linnéa Kihlström

Nu har Svea hovrätt avgjort förtalsbråket mellan Richard Herrey och Aftonbladet. Herrey förlorar mot tidningen och blir skyldig att betala rättegångskostnaderna.

Ämnen i artikeln:

TwitterMartin AagårdAftonbladetRichard Herrey

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Upprinnelsen till bråket är ett Twitterinlägg av Aftonbladets kulturjournalist Martin Aagård i augusti 2015 – i samband med det danska folketingsvalet.

I inlägget som publicerades på Martin Aagårds privata konto kallade han artisten Richard Herrey för ”din gamle rasist”. Richard Herrey menade att han utsatts för grovt förtal och lämnade in en stämningsansökan mot kulturjournalist och hans arbetsgivare Aftonbladet. Samtidigt krävde han 30 000 kronor i skadestånd.

Aftonbladet har i förhandlingarna menat att tidningen inte kan ta ansvar för vad tidningens medarbetare uttrycker för privata åsikter i sina sociala medier-kanaler.

Turerna i Twittermålet har varit många. Men i april i år meddelade tingsrätten i en dom att Martin Aagård inte hade gjort sig skyldig till förtal och att Richard Herrey därmed inte har rätt till skadestånd. I stället blev han skyldig att betala rättegångskostnader för både Aftonbladet och Martin Aagård.

Nu står det klart att hovrätten fastställer tingsrättens dom. Därmed tvingas Richard Herrey att betala 21 668 för Martin Aagårds rättegångskostnader i hovrätten respektive 40 000 kronor för Aftonbladets.

Läs också

Twittermålet ska avgöras av hovrätten

Twitterdomen mot Aftonbladet var felaktig

Herrey förlorar twittermålet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev