Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hovrätten prövar smugglingsdomen mot SVT-medarbetarna

Publicerad: 3 oktober 2017, 03:33

Fredrik Önnevall under inspelningen av Fosterland. Foto: SVT

I går hölls hovrättsförhandlingarna i Malmö som rör det mål där tre medarbetare på SVT står åtalade för människosmuggling. Det sedan de hjälpt en 15-årig syrisk pojke till Sverige.


Ämnen i artikeln:

SVT

Det var under inspelningen av SVT:s dokumentärserie Fosterland 2014 som SVT:s team tog med sig en då 15-årig syrisk flyktingpojke från Grekland till Sverige.

I februari dömde Malmö tingsrätt teamet, som bestod av Fredrik Önnevall, en fotograf och en tolk, till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst för människosmuggling. I domen skrev tingsrätten att det är det uppenbart att SVT-teamet handlat utifrån rent humanitära skäl, men att rättspraxis endast lämnar ett mycket begränsat utrymme för att frikänna någon enligt ett så kallat humanitärt undantag.

I en tidigare intervju med Medievärlden sade Fredrik Önnevall att han anser att domen är felaktig.

– Jag tycker den är fel rent juridiskt – att det är mer som talar för att det inte är ett brott. Det handlar inte om att vi inte tycker att detta bör betraktas som ett brott ur moralisk synpunkt utan rent juridiskt är det inte ett brott, anser vi. Sista ordet är inte sagt än.

Nu ska hovrätten i Malmö pröva tingsrättens dom. I går hölls förhandlingarna. Önnevall anser fortfarande att tingsrättens bedömning var fel.

– För mig känns det bra att hovrätten tittar på det och gör sin bedömning. Jag tycker att det juridiska underlaget som finns talar till vår fördel och att tingsrätten på flera punkter drog felaktiga slutsatser, säger Fredrik Önnevall till Medievärlden och exemplifierar:

– Bland annat gjorde tingsrätten en anmärkning om att han skulle kunna söka asyl i något annat land längs vägen. Men relevant i sammanhanget är att han är minderårig och då behöver han inte göra det. Att han hade släktingar i Sverige gjorde att han ville just hit.

Domen meddelas den 30 oktober.

– Jag hoppas såklart att hovrätten ska ogilla åtalet, säger Fredrik Önnevall.

Läs Medievärldens personporträtt av Fredrik Önnevall här.

Läs också

Därför tog han flyktingpojken med sig hem

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.