Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hovrätten ger besked i smugglingsdomen i dag

Publicerad: 30 oktober 2017, 07:15

SVT-journalisten Fredrik Önnevall. Foto: Linnéa Kihlström

I dag meddelas hovrättens dom mot tre SVT-medarbetare som står åtalade för människosmuggling för att de hjälpt en 15-årig syrisk pojke till Sverige.


Ämnen i artikeln:

SVT

Det var under arbetet med dokumentärserien ”Fosterland” som SVT-teamet träffade då 15-årige Abed. Pojken hade flytt från Syrien till Grekland och nu bad han teamet om hjälp att ta sig vidare till Sverige. Hans andra alternativ var att ta sig ut ur Grekland genom att hoppa ned från en hög höjd på rullande lastbilar. Kameran rullade när han ställde frågan till programledaren Fredrik Önnevall:

– Jag har aldrig fått en sådan fråga rakt ut, men den går inte direkt att bara vifta bort. Och även om jag först försökte så släppte inte han det. Alla mina kloka, vettiga motargument som jag först drog till med – som inkluderade att jag var journalist och här för att skildra detta – kändes bara jäkligt falska. Och framför allt tog de inte fäste i mig. De kändes tunna och ihåliga när jag insåg att han stod inför att kanske hoppa, sade Fredrik Önnevall till Medievärlden i mars i år.

– Efter att jag fattat beslutet och kameran stängdes av kollade jag med mina kollegor. Och de kände precis likadant, vilket ju var väldigt skönt. När vi landade i det visste jag att det här kan jag inte ringa hem till redaktionen och berätta. Det går inte att förklara för dem på ett sätt så att de förstår. Inte nu.

Efter att programmet gått i SVT åtalades Fredrik Önnevall, en fotograf och en tolk, för människosmuggling. I februari dömde Malmö tingsrätt dokumentärteamet till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst för människosmuggling.

Hovrättsförhandlingarna hölls i början av oktober. Åklagaren yrkar på fängelse. SVT-medarbetarna hoppas att hovrätten ska ogilla åtalet.

Läs Medievärldens personporträtt av Fredrik Önnevall här.

Läs också

Önnevall fälls för människosmuggling

Hovrätten prövar smugglingsdomen mot SVT-medarbetarna

Personporträtt av Fredrik Önnevall – Därför tog han flyktingpojken med sig hem

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.