Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hotet mot Lagerbäck var ett pojkstreck

Publicerad: 25 Augusti 2006, 07:23

Attacken på Lars Lagerbäcks hus i helgen var ett pojkstreck. Bilden är riktig, men hoten och berättelsen om skadegörelsen var påhittade.


”Det var vi som hittade på det som stod i mejlet”, säger en 17-åring till DN.
Bilden och berättelsen om attacken skickades till flera redaktioner, som publicerade. Expressen gav det rejäl volym. Lars Lagerbäck har dock från första stund sagt att familjen inget hört och att deras hus inte utsatt för någon skadegörelse. Det enda synliga beviset är banderollen med texten ”Avgå Lars!” som satt uppe på måndagsmorgonen.
”Vi vill att Lars Lagerbäck ska avgå”, säger 17-åringen som själv är fotbollsspelare, till DN. ”Men vi vill inte att han ska känna sig hotad.”
Att hota någon är sedan 2002 ett tryckfrihetsbrott. Men det har inte prövats i något fall än. I det här fallet har ”hotet” nått Lagerbäck bara via medier – undantaget banderollen. Justitiekanslern har exklusiv rätt att väcka åtal för tryckfrihetsbrott – undantaget förtal. Men JK Göran Lambertz har inte fått någon anmälan i det här fallet och har inte reflekterat över att ta upp saken själv.
– Jag utgår från att det är ett skildrat hot, inte ett förmedlat.
Även Sport-Expressen återger i dag 17-åringens berättelse. Tidningen tar också tillbaka en del av det som stod om händelsen i måndagstidningen, bland annat att fönsterrutor skulle ha krossats.(Uppdaterad)
ANDERS AHLBERG
Anders  Ahlberg

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.