Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hoten mot redaktionerna väntas öka

Publicerad: 2 Maj 2011, 09:20

De senaste två åren har 70 procent av de tillfrågade redaktionerna blivit hotade, 9 procent har utsatts för våld, visar en undersökning gjord av TU.


Hoten riktas ofta mot journalister, men även mot chefredaktörer, ansvariga utgivare, tidningschefer, vd:ar och ägarrepresentanter. Hot mot personen är vanligast, men även hot mot familjemedlemmar och egendom förekommer. Några exempel på hot som journalister utsatts för: ”Skriver du bör du titta under din bil hädanefter! ”Du ska få en kula genom vindrutan när du kör till jobbet!” och ”Ditt hus kommer att brinna!”

Det våld som förekommit har drabbat framför allt journalister, men även vd. Det har i samtlig fall riktats mot personen, men har i några fall dessutom drabbat familjemedlemmar och egendom. Det är samma grupper som ligger bakom hoten som ligger bakom våldet.

De ämnen som oftast leder till hot är kriminalitet, integration och invandrare, politik och sport. Hoten kommer från förvirrade personer, politiska extremistgrupper, kriminella gäng och idrottssupportrar, enligt enkätsvaren. Inget hot eller våld från djurrättsaktivister eller militanta veganer har rapporterats, däremot finns det ett fall av hot från en minkfarmsägare.

Ungefär en tredjedel av de tillfrågade upplever att hoten ökat de senaste två åren och två tredjedelar tror att de kommer att öka i framtiden.

Resultaten bygger pa? svar fra?n 153 representanter fo?r TU:s medlemsfo?retag.

Hela undersökningen finns att ladda ner här. (pdf)

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.