Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hotad kurdisk journalist får uppehållstillstånd i Sverige

Publicerad: 26 juni 2009, 09:08

En kurdisk kvinnlig journalist från Irak, som utsatts för hot på grund av sitt yrke, får permanent uppehållstillstånd i Sverige. Det har migrationsdomstolen slagit fast.


En kurdisk kvinnlig journalist från Irak, som utsatts för hot på grund av sitt yrke, får permanent uppehållstillstånd i Sverige. Det har migrationsdomstolen slagit fast.

Migrationsdomstolen anser till skillnad från Migrationsverket att kvinnan inte kan förvänta sig någon hjälp från myndigheterna, och att hennes situation dessutom försvåras av att hon inte har något manligt nätverk i Irak Migrationsverket ansåg bland annat att de handlingar som kvinnan använde för att styrka sin sak hade lågt bevisvärde. Verket uttyckte exempelvis tvivel över att hon var journalist, trots att hon uppgett namnet på den tidning som hon arbetade på och webbadressen till tidningens sajt där samtliga artiklar finns tillgängliga i tidningens arkiv. Kvinnan har också åberopat hotfulla telefonsamtal samt en anlagd brand i det hus där hon bor med sin mor som exempel på hot mot henne. Inte heller det  vägde tungt i Migrationsverkets bedömning, som ansåg att hon hade en möjlighet att undkomma hoten genom att sluta arbeta som journalist och bosätta sig i en annan stadsdel i Bagdad.

Migrationsdomstolen däremot  finner ingen anledning att ifrågasätta kvinnans uppgifter om att hon är journalist, att hon arbetat på en tidning i Bagdad samt att hon varit utsatt för telefonhot kopplade till hennes yrkesverksamhet. Enligt domstolen råder det alltjämt svåra motsättningar mellan olika grupperingar i Irak. Journalister tillhör en utsatt grupp, framförallt i Bagdad. Kvinnan  har själv hotats och flera medarbetare på den tidning som hon arbetade på har enligt uppgift råkat illa ut och arbetsplatsen har utsatts för attentat. Det finns enligt domstolen en förhöjd och konkret risk för att hon kan komma att utsättas för allvarliga övergrepp i  Bagdad på grund av de svåra motsättningarna där.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.