Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hotad burundisk journalist

Publicerad: 14 November 2008, 12:10

En regeringskritisk journalist från Burundi har beviljats permanent uppehållstillstånd av Migrationssdomstolen. Domstolen anser till skillnad från Migrationsverket att det är bevisat att mannen riskerar förföljelse och tortyr på grund av sitt yrke om han återvänder till hemlandet.


Enligt mannens berättelse har han varit frihetsberövad vid tre tillfällen. Vid ett av dessa tillfällen har han allvarligt misshandlats med tillhyggen som trasiga flaskor, spikar  och batonger. Vid ett annat tillfälle, då han satt fängslad i tio dagar, utsattes han också för tortyr. Han fick inte heller mat och vatten. Då han inte varit fängslad har han varit förföljd flertalet gånger av polis. Vid ett tillfälle tog sig polisen in i hans hem och våldtog han hustru.

Syftet har varit att skrämma journalisterna till tystnad, så att de inte avslöjar regeringens övergrepp på befolkningen.

Det var regeringen tillsammans med partiet CNDDFDD och presidentens polis som utsatte honom för gripanden och övergrepp.  Att han kunde bli fri efter gripandena berodde på att han var allmänt känd och på att han hade kontakter inom medierna.

{embed class_sfx=-inner&where=category&where_id=16}

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.