Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hot och maktspråk stoppade inte Östran/Nyheterna

Publicerad: 22 mars 2010, 12:58

Lotta Lindqvist, Östran/Nyheterna, vann en Guldspade för sitt avslöjande om hemlighetsmakeriet inom det kommunala bostadsbolaget. Jag blev chockad över hur människor med makt plötsligt började ljuga, utöva maktspråk mot mig och till och med uttalade sig hotfullt. Vissa trodde att jag personligen var ute efter dem, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Guldspaden

Sedan 1 februari i år är Lotta Lindqvist chefredaktör för Nyheterna i Oskarshamn.

Redan 2008 började hon att granska Byggebo i Oskarshamn, ett kommunalt bolag med ekonomiska problem. Efter att två gånger ha överklagat till kammarrätten fick hon till slut ut allt material om bolagets sponsring och marknadsföring.

Hon begärde också ut uppgifter om löner och förmåner för fyra chefer i bolagets ledningsgrupp men fick avslag.

   Efter att jag publicerat uppgifterna om att Byggebo vägrade att ge mig uppgifterna började många läsare höra av sig. Affären växte snabbt, säger Lotta Lindqvist.

Mellan januari och juni publicerades ett stort antal artiklar om Byggebo. Lotta Lindqvist tillbringade åtskilliga timmar med att gå igenom bolagets redovisningssystem och därefter begära ut fakturor och kvitton. Andra källor var bland annat Skatteverket och Vägtrafikregistret.

Med facit i hand, vad tycker du var viktigast med jobbet?

   Demokratifrågan. Människor måste ha rätt att få insyn i kommunal verksamhet.

Vad var svårast?

   Att det var ett tufft jobb att hantera, rent personligt. Jag har aldrig varit med om att människor medvetet har försökt trycka ner mig och att de varit hotfulla.

På vilket sätt?

   Genom olika uttalanden. Vid ett tillfälle började en politiker helt utan anledning prata om mina barn, det kändes obehagligt.

Funderade du någon gång på att ge upp?

   Nej, aldrig. Tvärtom kände jag att den här grejen släpper jag inte förrän jag är i mål.

Har du något nytt gräv på gång?

   Ja, jag håller på med en granskning av den tekniska förvaltningens hantering av entreprenader. Det började i höstas efter att jag fått tips om att en stor vatten- och avloppsutbyggnad kraftigt överskridit budgeten utan att politikerna i nämnden blivit informerade.

   Sedan har jag fortsatt granska andra större investeringsprojekt, bland annat bygget av ett nytt industriområde.

Lotta Lindqvist har arbetat på Östran/Nyheterna sedan 1993.

Guldspadejuryns motivering:

För ett synnerligen ihärdigt grävande, utfört med små resurser, som steg för steg blottlade korruption i ett kommunalt bolag.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Guldspaden

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.