Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hot och hat vardag för kvinnliga sportjournalister

Publicerad: 15 april 2016, 07:00

Två av tre kvinnliga sportjournalister har känt sig hotade i sin yrkesroll, visar en undersökning som Sportbladet gjort.

Ämnen i artikeln:

Sportbladet

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Sportbladet presenterar i dag resultatet av en enkätundersökning i vilken en betydande del av den kvinnliga journalistkåren som jobbar med sport inom etermedia i Sverige ska ha deltagit.

Av de svarande i undersökningen uppger 70 procent att de hotats i egenskap av sin yrkesroll. En av de tillfrågade fick veta att hon skulle tillfångatas och utnyttjas som sexslav. Flera har upplevelser av indirekta dödshot.

Av undersökningen framgår hur flera journalister vid olika tillfällen fått höra aggressiva och sexistiska kommentarer både rent fysiskt när de är ute på på uppdrag i tjänsten, men också i mejl eller över telefon.

När jag var programledare hade jag under en period en man som ringde mig upprepade gånger och var både aggressiv och sexistisk i sina kommentarer. Under tiden på min nuvarande arbetsplats har jag fått obehagliga mail av sexistisk karaktär. skriver en person.

Hälften av de medverkande i undersökningen har också erfarenhet av så kallade stalkers. En person har varit tvungen att byta telefonnummer vid upprepade tillfällen för att förföljelsen ska upphöra.

Dessutom visar undersökningen att två av tre tillfrågade antingen har varit utbrända eller känt utmattningssyndrom.

Om Sportbladets undersökning:

Undersökningen genomfördes genom en enkät via e-mejl under de senaste två månaderna och det är ett tvåsiffrigt antal som svarat på samtliga frågor. Uppföljningsintervjuer följde sedan på det med ett antal av de som deltagit.

Se grafik från Aftonbladet och läs mer om undersökningen här.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev