Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hot mot journalister allt vanligare när gängen tar över

Publicerad: 23 Oktober 2012, 10:51

Jag är ingen liten gangster. Jag är en stor. Jag kan ta hit hundra personer som vänder upp och ner på hela tidningen.


Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-Kuriren

Det handlar om narkotikahandeln i Eskilstuna. Ett antal lokala gäng kämpar om vilka som ska vara herre på täppan. I somras var det flera skottlossningar mellan grupperna. Vid ett antal tillfällen sårades folk, främst i benen.

Inte för att personerna som sköt visade någon form av hänsyn, utan för att en kula i benet inte klassas som mordförsök, även om personen skulle dö av blodförlust.

I augusti gjorde Eskilstuna-Kuriren en kartläggning av vilka som stod bakom våldsvågen i staden. En 28-årig man, som själv blivit beskjuten, misstänktes vara inblandad i ett flertal skottlossningar. Han var också tidigare dömd för bland annat våldtäkt.

Några dagar efter att granskningen publicerats var det rättegång mot 28-åringen som också var åtalad för ett antal andra brott.

När förhandlingarna var över kom 28-åringen till EK:s reporter som bevakade rättegången och var upprörd över det som publicerats i tidningen. Inte för att något var fel utan för att han utmålats som en smågangster.

Reportern hänvisade då till chefredaktör Peo Wärring som ansvarig utgivare.

Efter några timmar kom 28-åringen till Eskilstuna-Kurirens hus och krävde att få tala med Peo Wärring som dock inte fanns där. I stället gick nyhetschefen och tingsreportern ner till receptionen.

28-åringen var fortfarande väldigt upprörd och sa att han minsann inte var någon liten gangster utan en stor. Och att han kunde ta dit hundra personer som kunde vända upp och ner på hela tidningen för att bevisa det.

När Peo Wärring kom tillbaka till tidningen informerades han om vad som hänt:

Vår grundpolicy är att när det kommer ett hot från någon som vi bedömer har kapacitet, både förmåga och verktyg, att genomföra det så gör vi en polisanmälan.

Det var andra gången i år som han gjort en sådan. Innan dess hade det gått flera år sedan senaste anmälan.

Klimatet har blivit tuffare och hoten mot medieföretagen vanligare. Både för att brottsligheten blir allt mer organiserad och för att vissa spärrar har släppt menar Peo Wärring:

Tidigare visste de att inte skjuta budbäraren, men nu är alla villebråd.

Det handlar inte bara om läget i Eskilstuna. Peo Wärring har fått samma bild från kollegor runt om i landet:

Det har absolut blivit vanligare.

Men att främst den organiserade brottsligheten går allt längre i sina påtryckningar på medieföretagen betyder inte att dessa böjer sig. I alla fall inte Eskilstuna-Kuriren:

Vi kommer att fortsätta att granska och skriva.

Några åtgärder har det dock blivit. Vid större jobb får till exempel flera reportrar byline, för att sprida riskerna.

Men några artiklar utan byline är det inte tal om på E-K:

Det kan ge signalen att vi är rädda, säger Peo Wärring.

Det har också installerats ett antal överfallslarm i tidningshuset. Besökare måste också passera ett antal låsta dörrar innan de kommer till redaktionen. Vaktföretaget som EK anlitar står också stand-by för att gå ronder vid fler tillfällen samt för att titta över närområdet på kvällstid när nattpersonalen ska gå hem om situationen kan upplevas som hotfull.

När man tittar i backspegeln borde i alla fall vissa åtgärder gjorts tidigare.

Nu är EK en säkrare arbetsplats. Men också mer svårtillgänglig för läsare som till exempel vill lämna ett tips.

Vi har absolut märkt att antalet spontanbesök minskat. Vilket inte alls är bra, säger Peo Wärring.

I morgon kommer domen mot 28-åringen som även är åtalad för ett antal andra brott. Bland annat vapenbrott och olaga hot mot en parkeringsvakt.

Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-Kuriren

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.