Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hoppet lever hos Gaffa – trots att man försatts i konkurs

Publicerad: 1 juli 2019, 10:47

Musiktidningen Gaffa har försatts i konkurs. Men bolaget tänker betala de 150.000 kronor som de är skyldiga Skatteverket för att försöka stoppa konkursen och fortsätta ge ut tidningen.


Under en lång period har musiktidningen Gaffa haft ekonomiska problem. I september fick man sin f-skattesedel indragen då man hade skulder på 385.000 kronor till Skatteverket. Skulderna uppstod enligt tidningens ägarbolags vd Robert Borges efter att bolaget gjort en stor förlust under 2018. Under året har man därför jobbat med att strukturera om bolaget – och planen var att det skulle vara helt skuldfritt i september i år.

Men nu har Skatteverket begärt att bolaget ska försättas i konkurs trots att skulderna sjunkit till dryga 150.000 kronor – och tingsrätten valde i fredags att gå på Skatteverkets linje, vilket Dagens Media var först med att berätta om. Bolaget hade begärt uppskov på fyra veckor för att hinna betala, men det övertygade inte tingsrätten.

Men trots bakslaget i tingsrätten har tidningen, som ägs av sin danska systertidning, inga planer på att sluta komma ut. I stället tänker man betala in pengarna, vilka ska tas från den danska utgåvans budget, för att få konkursen avbruten. Gaffa Holding AB:s, som äger både det danska och det svenska bolaget, vd Robert Borges säger att allt beror på ett ”missförstånd” mellan bolaget och Skatteverket.

– Vi jobbar fortfarande på redaktionen. Det är en sådan liten summa så det vore dumt att gå i konkurs över den, säger han.

Enligt Robert Borges finns det goda möjligheter för att få bolaget på fötter igen.

– Vi skulle inte betala skulden om inte vi inte såg att affärsmodellen har goda förutsättningar för att lyckas. Vi har en stark position och en stor läsarskara och det kan vi bygga på. Jag ser det här året som en investering och jag tycker det rör sig åt rätt håll, säger han.

Konkursförvaltarens advokat Fredrik Emanuel säger att det finns en möjlighet för ledningen att rädda bolaget.

– Jag har förstått att det fanns en tanke redan från början att man skulle betala och undvika konkurs. För mig beskrev ledningen i det danska moderbolaget konkursbeslutet som överraskande och jag tror att de inte riktigt hängt med i hur det fungerar, säger han.

Det är nu upp till bolagets ägare att träffa överenskommelse med borgenärerna om betalning och sedan ansöka till tingsrätten om att konkursen ska läggas ned. Det finns ingen deadline för när en överenskommelse med Skatteverket måste vara gjord. Rent legalt är det möjligt att lägga ned en pågående konkurs så länge som den pågår. För att inte skada bolaget har Fredrik Emanuel valt att vara avvaktande under konkursens första dagar, men han säger att om det drar ut på tiden med överenskommelsen så kommer han behöva agera.

– Vidtar vi allt för stora åtgärder och sedan läggs konkursen ned så blir det inte så bra. Men någon gång måste jag sluta att förhålla mig passiv och börja agera. Därför tror jag att det är under den här veckan uppgörelsen måste ske – annars är det ett antal åtgärder jag behöver vidta. Men jag upplever att vi har en bra dialog kring det här och uppfattar att ledningen i det danska moderbolaget är professionell och seriös, säger han.

Att en konkurs avbryts är inte vanligt, säger Fredrik Emanuel.

– Jag har kanske varit med om det fem gånger under mina år som konkursförvaltare, säger han.

Dock är det inte speciellt ovanligt att bolag sätt i konkurs för väldigt låga skulder.

– Skatteverket går vidare med konkursansökningar även på mindre belopp i dagsläget, säger Fredrik Emanuel.

Läggs konkursen ned fortsätter bolagets verksamhet som tidigare.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.