Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hon wallraffade som städerska på Finlandsfärja

Publicerad: 12 Mars 2018, 11:49

När Expressens wallraffande reporter Nina Svanberg städar en toalett kommer en berusad man in och kramar henne bakifrån. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

Expressens krimreporter Nina Svanberg tog jobb som städerska på en Finlandsfärja för att beskriva kvinnors utsatthet i serviceyrken.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Arbetsmiljön och situationen för kvinnor i lågstatusyrken har intresserat kriminalreportern Nina Svanberg under lång tid, berättar hon. Och i samband med att gruppen under fjolårets #metoo-rörelse lyftes fram som extra utsatt för sexuella trakasserier blev det än mer angeläget att undersöka saken vidare.

– Det kändes som ett givet tillfälle att försöka ta sig in i de här miljöerna för att ta reda på hur det är att som kvinna i ett serviceyrke vara på en arbetsplats där det flödar alkohol.

Hon sökte jobbet som städerska under eget namn men uppgav inte att hon arbetar på Expressen.

– Vi diskuterade saken på redaktionen och kom fram till att jag skulle wallraffa för att få fram så ärliga och raka vittnesmål som möjligt.

Innan hon sökte sig till rederiet behövde hon vidta en del åtgärder för att minska risken för att bli avslöjad. Hon stängde bland annat ned sina sociala medier-konton och ansträngde sig för att få bort bilder på Google. Men väl på båten oroade hon sig inte särskilt mycket över att bli upptäckt, berättar hon.

– Jag reflekterade inte kring det så mycket. Det var rätt tydligt att jag var längst ned i kedjan, så det var ingen som var särskilt intresserad av mig.

Under december och januari tillbringade hon totalt tio dygn på båten. I rollen som reporter har Nina Svanberg tidigare jobbat natt, men det var en helt annan sak att jobba i en nattklubbsmiljö, berättar hon.

– Det var rejält slitsamt att hela tiden få blickar som sade att man inte duger samtidigt som man behövde torka spya och bajs i trånga toalettutrymmen.

Vad tänker du om wallraffandet som arbetsmetod? Kan du se att den kan vara problematisk?

– Det tar förstås emot att inte säga rakt ut till de man möter att man är journalist. Framför allt till de personer jag har arbetat med. Samtidigt har jag fått så otroligt mycket positiv respons på den här publiceringen. Folk tycker att det är bra att den här yrkesgruppen lyfts fram – och det gör det värt det alla gånger.

Själv tycker Nina Svanberg att metoden används för sällan:

– Wallraffandet är den mest extrema journalistiska metod vi har att tillgå, men den är nyttig och det är tydligt att den behövs. Jag skulle nog vilja påstå att den används för lite i dag, säger hon och fortsätter:

– Men jag är glad att vara på en arbetsplats där jag får chansen att ägna mig åt den här sortens journalistik.

Läs också

Kit-reportern om sopgrävet

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.