Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hon tar över UNT:s forskningsbevakning

Publicerad: 15 april 2019, 11:00

Jenny Jewert, UNT:s nya forskningsreporter. Foto: Madeleine Andersson

UNT:s mångåriga medicin- och vetenskapsreporter Åke Spross går i pension. Han ersätts av Jenny Jewert, som länge bevakat vetenskapsområdet.


Ämnen i artikeln:

UNT

Åke Spross kom till Upsala Nya Tidning (UNT) i början av 1980-talet. Allt sedan dess har han följt den medicinska forskningen för tidningens räkning. Så sent som för några veckor sedan tilldelades han Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens pris för vetenskaplighet inom journalistiken. I juryns motivering framhölls att Åke Spross ”med perspektiv från en lokaltidning lyckats bevaka en hel värld av vetenskap och forskning”. Men nu lämnar han tidningen för att gå i pension.

I stället har Jenny Jewert anställts som forskningsreporter. Jewerts fokus som journalist har under många år legat på miljö, vetenskap och politik. Under tio år var hon fristående kolumnist på Dagens Nyheters ledarsida. Utöver det har hennes texter bland annat publicerats i Svenska Dagbladet, Forskning & Framsteg och Sveriges Natur. På UNT blir hennes uppdrag att bevaka den regionala kunskapssfären.

”Forskning är en mänsklig verksamhet, och jag tror att vetenskapens landvinningar lättare når fram om läsaren för bekanta sig både med de personer och den långa vindlande process som ligger bakom ny kunskap”, skriver hon i den egna tidningen och vidare:

”I vår specialiserade och kunskapsintensiva tid har vetenskapsjournalistiken förstås också en central uppgift i att ringa in kunskapsläget vid forskningsfronten.”

Jenny Jewert presenterades för läsarna i förra veckan och hon sade då att hon tänker ta fasta på reporterrollen och lovade att ta med läsaren ut till forskningsmiljöer i Uppsala.

– Det är oerhört roligt för oss att ha lyckats rekrytera Jenny Jewert. I henne får vi en mycket kompetent vetenskapsreporter, som dessutom har god lokalkännedom. Det är också glädjande att vi i tider av ständig kostnadsmedvetenhet samtidigt kan investera i den fördjupande journalistiken. I vårt dagliga arbete har vi stort fokus på den digitala läsaraffären. Och för att lyckas med den krävs både att vi fortsätter vara bäst i stan på de snabba nyheterna, och samtidigt lyckas göra våra läsare klokare med initierade texter. Det kommer Jenny att bidra med här hos oss, säger Jens Pettersson, redaktionschef UNT.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

UNT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News