Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hon tar över SVT Nyheter Norrbotten

Publicerad: 13 november 2018, 07:06

Lenitha Andersson Junkka Foto: Jessica Rosengren

Norrbottens Media tappar Lenitha Andersson Junkka till public service, där hon blir ny redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Norrbotten. UPPDATERAD


Lenitha Andersson Junkka är i dag redaktionschef för Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens Kuiren samt ställföreträdande ansvarig utgivare för dess sajter. Tidigare har hon bland annat varit nyhets-, webb och nöjeschef samt involverad i flera utvecklingsprojekt i Norrbottens Media. Men nu byter hon lokalpressen mot public service.

På SVT Nyheter Norrbotten blir Lenitha Andersson Junkka redaktionschef och ansvarig utgivare. Hon tillträder i mitten av januari.

– Det känns väldigt spännande. Jag ser fram mot att träffa redaktionen och att lära mig hur SVT fungerar, säger Lenitha Andersson Junkka till Medievärlden.

Men det är med blandade känslor hon lämnar sitt nuvarande uppdrag.

– Det känns förstås tråkigt att lämna Norrbottens Media och alla grymma kollegor här. Det är en riktigt stark redaktion med stort engagemang och driv. Men efter tio år här är det läge att prova på något nytt.

Vad ser du för utmaningar med din nya roll?

– Den stora utmaningen för journalistiken generellt är att hitta ny publik digitalt trots konkurrensen från allt annat i mobiltelefonen. Jag ser fram mot det publicistiska uppdraget och utmaningen är att jobba för att SVT nyheter Norrbotten ska ha en stark position bland Norrbottningarna, att journalistiken ska nå ut.

Lenitha Andersson Junkka ser att SVT har en stor potential att utvecklas digitalt och säger att hon vill bidra till att SVT Nyheter Norrbotten ska ha en självklar plats i Norrbottningens mobiltelefon.

Kommer det att vara fokus på rörligt då eller ser du även pontential när det gäller text? Jag tänker på diskussionen om vad som är SVT:s uppdrag och inte.

– Det är för tidigt för att gå in på detaljer kring det. Först vill jag träffa redaktionen och lära mig hur de jobbar och hur SVT fungerar. Men sett utifrån så ser jag att SVT nyheter Norrbotten har en bra nyhetsredaktion och en bra app. Goda förutsättningar helt enkelt.

Ingvar Näslund, nyhetschef på SVT, är nöjd med rekryteringen:

– Vi är väldigt glada att Lenitha valt att gå till SVT. Med sin bakgrund och erfarenhet tillför hon viktig kompetens.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News