Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hon tar över Sveriges Tidskrifter

Publicerad: 10 april 2018, 09:19

Helle Klein, vd och chefredaktör för Dagens Arbete och DA Media samt nyvald ordförande i Sveriges Tidskrifter.

Dagens Arbetes vd och chefredaktör Helle Klein har i dag utsetts till ny ordförande för Sveriges Tidskrifter. "Angeläget att omvärldssapana, stötta varandra och utveckla våra bransch gemensamt", säger hon till Medievärlden. UPPDATERAD


Vid årsmötet som hölls på tidagen utsågs Helle Klein till ny ordförande i Sveriges Tidskrifters styrelse.

– Det känns mycket hedrande, spännande och roligt. I vår tid av omvandling av hela mediebranschen med stora utmaningar, hot och möjligheter känns det angeläget med en branschorganisation där vi kan omvärldssapana tillsammans, stötta varandra och utveckla våra bransch gemensamt, säger hon till Medievärlden.

Framför sig ser Helle Klein flera viktiga frågor:

– Digitaliseringen utmanar hela branschen och är en viktig fråga både kommersiellt och etiskt. Jag tror den publicistiska etiken kommer bli allt viktigare i en tid när misstron mot journalistik och ansvarsfulla medier ökar. Att branschen nu håller på att enas om ett medietiskt system är oerhört bra. Den frågan lär vi få arbeta med under de närmsta åren. Nätjättarnas etiska ansvar är också en viktig fråga framöver.

Hur mår de svenska tidskrifterna i dag skulle du säga?

– Riktigt bra skulle jag vilja säga. Det finns cirka 4 500 tidskrifter som tillsammans omsätter 8 miljarder kronor – vi är alltså en betydande del av mediebranschen och vi upplever inte samma kris som dagspressen. Även om vi såklart kämpar med digitaliseringens utmaningar och detta med att hitta nya intäkter. Men jag är ju präst också och ser allt i evighetens perspektiv så jag har stark tro på framtiden, fniss.

Hon framhåller vikten av en stark branschorganisation.

– Särskilt i tider av stora förändringar behöver vi varandra och det är många frågor som vi måste lösa tillsammans. Hoten finns ofta utanför vår egen bransch – i den meningen är vi inte konkurrenter med varandra. Det är också viktigt att få beslutsfattare i Sverige och i EU att förstå tidskriftsbranschens stora betydelse för läsandet, bildningen och demokratin.

Helle Klein efterträder Unn Edberg som har varit ordförande sedan 2013 och dessförinnan var andra vice ordförande.

”Jag har tillsammans med vd och hela styrelsen drivit stora förändringar där vi vridit om organisationen mot större digitalt fokus och säkrat upp för en bredare medlemsbas. Nu lämnar jag med varm hand över till Helle Klein som med klokskap och engagemang kommer att leda styrelsens viktiga arbete vidare”, säger Unn Edberg i en kommentar.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev