Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hon prisas för att hon ger röst åt de utsatta

Publicerad: 7 Oktober 2016, 09:35

SVT:s Anna-Klara Bankel tilldelas 2017 års Ludvig Nordström-pris.


Ämnen i artikeln:

SVT

Anna-Klara Bankel, journalist på SVT Nyheter och Uppdrag Granskning, prisas återigen för sin journalistik. Denna gång får hon ta emot Ludvig Nordström-pris av Ludvig Nordström-sällskapet.

Anna-Klara Bankel känner sig hedrad och glad över priset:

”Lubbe Nordström verkade ju i en annan tid, men på vissa sätt påminner den lite om i dag. Vi lever fortfarande med en bild av ett Sverige med socialt skyddsnät och välstånd, men många människor lever i dag de facto utanför detta, i en samhällets nya skuggsida som många av oss inte riktigt vill kännas vid. Det är något jag försöker undersöka, för att ge de människorna en röst, säger årets pristagare till SVT.

Juryns motiveringen lyder:

”För en lång rad undersökande reportage som uppmärksammar utsatta människors situation. Med envist fotarbete och stor lyhördhet fångar hon upp och förmår gestalta komplicerade och aktuella samhällsberättelser. Hon ger röst åt de utsatta och ställer de svåra frågorna till oss andra. Anna-Klara Bankels journalistik är långsiktig och konsekvent.”

Det litterära priset delas ut årligen. Vartannat år tilldelas det en novellist, och vartannat år går det till en journalist som verkar i Ludvig Nordströms anda.

Det är inte första gången Anna-Klara Bankel prisas för sin journalistiska verksamhet. I december 2015 tilldelades hon Svenska Carnegie Institutets journalistpris för sina nära och avslöjande reportage om missbruksproblem i Stockholm. Och i april i år kammade hon och kollegan Emil Larsson hem silver i kategorin Current Affairs under New York Festivals för sitt reportage Barnen från gatan om de marockanska gatupojkarnas liv och situation i Sverige.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.