Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hon kan bli Mecoms nya vd

Publicerad: 13 Januari 2011, 09:18

Resultatet för Mecom har förbättrats 2010. Men fortfarande brottas koncernen med en stor skuld. Och vem som ska ta över vd-stolen efter David Montgomery är fortfarande inte klart. Men Berlingskes vd Lisbeth Knudsen utpekas som en kandidat.


Vem som ska efterträda Mecoms grundare och nuvarande vd David Montgomery är fortfarande oklart, men förmodligen blir det en intern person efter att två externa kandidater, enligt Financial Times, tackat nej. En möjlig kandidat är Lisbeth Knudsen, som i dag är koncernchef i Mecom-ägda Berlingske Media.

För ett halvår sedan riktade en grupp missnöjda aktieägare i Mecom kraftig kritik mot David Montgomery; de menade att han skulle avsättas från sin post. De var inte eniga med Montgomery om den strategi han lagt för koncernen, som går ut på att skapa ett paneuropeiskt mediebolag. Aktieägarna var heller inte nöjda med avkastningen på deras investeringar. Redan då i september – meddelade Mecom att Montgomery skulle avgå i januari.

Men i höstas började flera av de mest kritiska aktieägarna att sälja sina aktier i Mecom och då uppstod spekulationer om att Montgomery kanske ändå skulle överleva i bolaget, som han grundade för tio år sedan. Men så blir det alltså inte, meddelar Mecom i dag.

Den preliminära uppgörelsen för 2010 visar ett driftsresultat för Mecom på 155 miljoner euro, vilket är en förbättring med 34 miljoner jämfört med 2009.

Mecom brottas fortfarande med en stor skuld; efter att ha betalat av 61 miljoner euro under 2010 utgör nu skulden 312 miljoner euro. Målet var att minska skulden med 20 miljoner euro under fjolåret.

När det gäller annonsutvecklingen i bolagen har Edda Media i Norge klarat sig bäst med en tillväxt på fyra procent i fjärde kvartal, vilket resulterade i en ökning på totalt två procent under fjolåret. I Danmark förlorade Berlingske Media fem procent fjärde kvartalet och fyra procent på årsbasis.

Betydande nedskärningar på kostnadssidan i både Norge och Danmark bidrog till att förbättra Mecoms driftsresultat.

Det ordinarie årsresultatet för 2010 läggs fram i London den 16 mars.

Förutom i Norge och Danmark äger Mecom också tidningar i Holland och Polen. Tidigare har Mecom sålt tidningar i Tyskland och Norge. Med en ny vd i koncernen är det möjligt att utförsäljningarna fortsätter.

Christer Källström, Köpenhamn

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.