Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hon fick JP att göra en barntidning om flyktingkrisen

Publicerad: 1 oktober 2015, 06:01

Tioåriga Lydia Smedenmans brev fick JP:s ledning att tänka ett varv till. Resultatet blev en specialsajt och en egen tidning om flyktingkrisen riktad till alla unga läsare.


Ämnen i artikeln:

Jönköpings-Posten

Hej! Jag heter Lydia och är tio år. Jag har precis börjat fyran. I er tidning och på TV visas det mycket om kriget i Syrien och om människorna som flyr. Det är svårt att förstå varför de måste kriga och det är hemskt för människorna där.

Jag undrar om ni kan göra en barntidning (barnbilaga, mammas anmärkning) om kriget så att barn kan läsa och förstå.

MVH Lydia Smedenman.

Brevet fick JP:s ledning att inse att de missat att tänka på en mycket viktig grupp. De unga läsarna.

Nu har de försökt rätta till detta genom specialtidningen JP Barn, en extra tidning om flyktingkrisen. Förutom att den följer med dagens JP så får även läsarna av Hallpressens övriga tidningar bilagan. Dessutom har redaktionen byggt en egen sajt för den.

Brevet var en uppenbarelse, säger JP:s redaktionschef Patricia Svensson.

Samtidigt var det en utmaning att hitta ett språk som fungerar. Det ska vara enkelt men får ändå inte underskatta barnens intelligens.

Kriget i Syrien och den flyktingkris som följt i spåren är inte det enda ämne som är värt en specialtidning riktad till unga läsare konstaterar Patricia Svensson.

Mobbning och miljö är två andra exempel på sådant som vi kunde skriva om. Och får den här bilagan ett bra mottagande så gärna för mig.

Patricia Svenssons krönika om brevet från Lydia Smedenman

Ämnen i artikeln:

Jönköpings-Posten

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev