Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hon får Smålands journalistpris 2015

Publicerad: 9 maj 2016, 12:11

Smålands-Postens Kerstin Haggren prisas för sin artikelserie om historien bakom Hans Runessons bild på kvinnan med handväskan.


Juryns motivering löd: För att ha avlivat osanningar, gjort ytterligt noggrann källkritik och berättat om verkligheten bortom myter och bakom en dramatisk bild i en tid när tyckande och kännande infekterar sanningen.

Kerstin Haggrens artikelserie Bakom århundradets bild eller Kvinnan med väskan handlar om historien bakom Hans Runessons mytomspunna fotografi som togs vid en nazistdemonstration i Växjö 1985.

Artikelserien publicerades med anledning av att bilden återigen uppmärksammats sedan den inspirerat till en staty i Växjö förra året, vilket skapade debatt.

Hon har helt enkelt värnat om sanningen. Vi är imponerade av källkritiken, men framför allt av hur Kerstin skrivit det som aldrig berättats tidigare och som dödat många av myterna kring både bilden och kring kvinnan på bilden, säger Smålandsjournalisternas prisjurys ordförande Karin Malmsten, i ett pressmeddelande.

Smålands journalistpris delas ut av SJF-Småland. Priset ska premiera god journalistik och delas ut till medlemmar i Svenska Journalistförbundet som är verksamma i Småland eller på Öland. Prissumman ligger på 15 000 kr.

Prisutdelningen ägde rum under Smålandsdistriktets årsmöte i Västervik i helgen som var.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.