Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hon får pris för Årets kvinnogärning

Publicerad: 8 mars 2017, 09:09

Katarina Wennstam Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Katarina Wennstam, journalist och författare, prisas med Roks utmärkelse Årets kvinnogärning 2016.


På Internationella kvinnodagen delar Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) varje år ut priset Årets kvinnogärning. Priset tilldelas ”någon som genom en anmärkningsvärd och signifikant gärning har bidragit till att synliggöra och påverka den verklighet som mäns våld mot kvinnor utgör.”

Roks motivering för 2016 års pris som går till Katarina Wennstam lyder: ”Katarina Wennstam belönas för sitt mod och för att hon envist bedriver ett enträget arbete mot mäns våld mot kvinnor och uppmärksammar konsekvenserna av könsmaktordningen, både som journalist och författare.

Det har gått 15 år sedan hennes första reportagebok Flickan och skulden – en bok om samhällets syn på våldtäkt. Den landade som en explosion, lästes och hyllades. Boken används fortfarande som kurslitteratur och har spelat roll i förändringar av sexualbrottslagstiftningen.

Vi lever just nu i en tid där feminismen och kvinnors demokratiska rättigheter är mer hotade än på länge, både i Sverige och runtom i världen. Katarina lyfter fram kvinnor och är en röst för de som inte alltid hörs. Hon står alltid på brottsutsatta kvinnors sida och deklarerar högt och tydligt budskapet: Du är inte ensam, och det var inte ditt fel.”

Katarina Wennstam har en bakgrund som kriminalreporter på Sveriges Television. Förutom att skriva böcker anlitas hon i dag som föreläsare och debattör i frågor som rör mäns våld mot kvinnor.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News