Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hon blir kulturchef på UNT

Publicerad: 26 Mars 2018, 06:16

Johanna Åberg, tillträdande kulturchef på Upsala Nya Tidning. Foto: Catrin Pihl

I mitten av april tar Johanna Åberg över som kulturchef på Upsala Nya Tidning (UNT): "En utmaning att upprätthålla – och utveckla – en bra kulturbevakning i Sveriges fjärde största stad."


Johanna Åberg kom till UNT som praktikant 1997 och blev fast anställd på tidningen 2000. Sedan dess har hon haft en rad olika roller. Närmast kommer hon från uppdraget som utvecklingsredaktör med fokus på UNT:s digitala publiceringar. I mitten av april är det dags för något helt nytt. Då tar hon över som kulturchef på tidningen:

– Det känns mycket roligt och spännande att ta över som kulturchef på UNT. Jag har jobbat på UNT i nästan 20 år, och har haft en lång rad olika uppgifter både på nyhetsredaktionen och av och till också på kulturredaktionen, men det här blir en helt ny roll för mig, säger Johanna Åberg.

Hon ser flera utmaningar med sin nya roll:

– UNT:s kulturredaktion är numera en liten arbetsgrupp, med en stark tradition bakom sig. Det är förstås en utmaning att upprätthålla – och utveckla – en bra kulturbevakning i Sveriges fjärde största stad. Sedan är ju utmaningarna desamma för kulturjournalistiken som för journalistiken i stort. Vi måste hitta nya vägar till de digitala prenumeranterna, och där finns ju ännu inga rätta svar eller mirakelrecept att ta till utan vi kommer att fortsätta arbeta oss framåt.

På vilka områden inom kulturen är UNT starka och vilka områden tycker du att man skulle behöva utveckla mer?

– UNT:s kulturredaktion har många styrkor, mellan de reportrar som jobbar på redaktionen finns stor kunskap om det lokala kulturlivet. Det vill jag att vi jobbar vidare med. Missar vi något i dag? Finns det grupper och kulturyttringar som inte når oss, som inte har en naturlig kontaktyta med en kulturredaktion i dag?

Till den egna tidningen har Johanna Åberg sagt att hon vill jobba för att UNT ska behålla bredden i kulturbevakningen.

– Med en liten kulturredaktion är det förstås en utmaning att lyckas behålla den bredd vi haft och har i dag. Vi tvingas förstås prioritera hårt – där hoppas jag att vi kan göra genomtänkta prioriteringar som gör att vi kan täcka in kultur ur ett brett perspektiv också framåt.

Johanna Åberg efterträder Nina Solomin som varit UNT:s kulturchef sedan första kvartalet 2017, men som nu blir kommunikationsansvarig på regeringskansliet.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.