Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hon är årets Anna Lindh-pristagare

Publicerad: 17 augusti 2017, 05:15

Årets Anna Lindh-pristagare är journalisten och författaren Mina Dennert. Fotograf: Jonatan Fernström.

Författaren och journalisten Mina Dennert, som tagit initiativ till Facebook-gruppen #jagärhär, prisas för sitt arbete mot hat, kränkningar och falska nyheter genom samtal.


Priset som instiftats till minne av den bortgångna tidigare utrikesministern Anna Lindh (S) delas ut årligen sedan 2004. Syftet är att ”uppmuntra och stödja personer som, likt Anna Lindh, arbetar och strävar efter en mer human och rättvis tillvaro genom att hjälpa andra”.

Årets pristagare Mina Dennert är journalist och grundare av #jagärhär. Gruppen, som växer stadigt och i dag har omkring 74 000 medlemmar, startades våren 2016. Syftet var att förändra debattklimatet på sociala medier i Sverige genom att markera närvaro och ta ställning mot hat och rasism i kommentarsfälten. Priset får hon för sitt arbete för ett inkluderande samhälle.

– Det är en stor ära att få motta ett pris i Anna Lindhs namn, en så omtyckt politiker som prioriterat frågorna vi arbetar med; mänskliga rättigheter och demokrati. Frågor vi tar för givet i Sverige och glömmer att vi ständigt måste kämpa för. Att det är ett ständigt pågående arbete att stå upp för och försvara dessa värderingar. Gruppen jobbar väldigt hårt i en hård värld, att få det här erkännandet ger oss energi att kämpa vidare, säger Mina Dennert i en kommentar till Medievärlden.

I februari fick #jagärhär ta emot tidningen Faktums pris i kategorin Årets integration.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.