Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Holländska säpo påstås ha mullvadar på redaktioner

Publicerad: 27 November 2007, 10:29

Nederländernas säkerhetstjänst AIVD planterar mullvadar på de större tidningsredaktionerna, hävdar journalisten Frenk van der Linden.


Inte alls, svarar AIVD:s chef Sybrand van Hulst.
Enligt den nederländska nyhetsbyrån ANP:s engelskspråkiga version säger Sybrand van Hulst däremot att journalister som anses ha omfattande kunskaper om ett speciellt ämne eller ett land ibland ombeds att dela med sig av dessa, ”för att den information som vi får ska hamna i rätt sammanhang”.

Enligt vad han också säger brukar de journalister som kontaktas vanligen samarbeta.

Frenk van der Linden har i veckomagasinet Nieuwe Revu skrivit att BVD, AIVD:s föregångar bevakade honom under flera år genom en kollega på den tidning som han då jobbade för.

Han har också berättat att flera journalister sagt till honom att de blivit kontaktade av AIVD med erbjudandet att arbeta för underrättelsetjänsten.

Sybrand van Hulst tillstår att det finns en viss sanning i påståendet men tillbakavisar att det skulle handla om mullvadar. Att plantera mullvadar vore enligt honom inte förenlig med den nederländska demokratin.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.